İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ PATRİKLİĞİ KOLEKSİYONUNA TARİHİ KATKI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 10 Şubat 2006, Cuma, saat 11:00’de, Doç. Dr. Arsen Zarfçıyan ile Arsen Yarman’ı makam odasında kabul etti. Görüşmede Ruhani Meclis Başkanı Episkopos Aram Ateşyan da hazır bulundu.

Büyük büyük babası Hagop Noradungyan’ın yağlıboya portresini Patrik Hazretleri’ne sunan Doç. Dr. Arsen Zarfçıyan, aile yadigârı olan bu tarihî resmin Patrikliğimiz koleksiyonunda kendi yerini bulacağına inandığını söyledi.

Değerli armağan için Dr. Zarfçıyan’a teşekkür eden Patrik Hazretleri, “Sevgili Doktor, Patrikliğimiz’e emanet ettiğiniz değerli armağan için teşekkür ederim. Cemaatimizden bilinçli kişiler bu tür eserlerin ve tarihi değerlerin zamanla yok olmaması için Patrikliğimiz’in koleksiyonuna vermektedirler. Bu tür eserleri pek yakında küçük bir müze şeklinde topluma arz etmeyi düşünüyoruz” dedi.

HAGOP NORADUNGYAN KİMDİR?

XVII. yy.da yaşayan Noradung’un tornunun oğlu, ünlü Noradungyan ailesinin üyesidir. XIX. yy.da (dğ. 1803-1812? – öl. 1896) yaşayan Hagop Noradungyan, Osmanlı Ordusunun ekmekçibaşısı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun Ticaret, Nafıa ve Hariciye Nazırı Kapriel Noradungyan Efendi’nin amcasıdır. Hasköy Mezarlığı’na defnedilen Hagop Noradungyan’ın naaşı, daha sonra aile üyeleri ile birlikte Şişli Mezarlığı’na nakledildi.

PORTRE

Hagop Noradungyan’ın yağlıboya portresi ünlü İtalyan ressam Vinzo Morani’nin eseridir. Nisan 1864’te Roma’da çizilen portre, 62.5 X 75.5 cm boyutlarındadır.

ARSEN ZARFÇIYAN KİMDİR?

Hagop Noradungyan’ın tornunun oğlu ve kulak-burun-boğaz hastalıkları mütehassısı ve Çanakkale Savaşı gazilerinden Tabip Yüzbaşı Kevork Zarfçıyan’ın (Ekim 1877 – Ekim 1922) oğludur. 1914’te İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Saint Michel Fransız Okulu’nda aldıktan sonra, 1938’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Surp Pırgiç, Haydarpaşa, Numune ve İtalyan hastanelerinde görev yaptıktan sonra, 1951’de doçentlik payesini aldı. Diş Hekimliği Fakültesi Anatomi Kürsüsü’nde görev aldı. 1981-1995 yılları arasında İtalyan Hastanesi’nde sorumlu müdür oldu. Fransızca, İtalyanca ve İngilizce bilen Doç. Dr. Arsen Zarfçıyan, İtalyan devleti tarafından “Cavaliere” (21.01.1965), “Cavaliere Ufficiale” (03.07.1974), “Commandatore” (11.01.1983) nişanları ile onurlandırılmıştır.

Yorumlar kapatıldı.