İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Talat Paşa krizi

18 Mart’ta Berlin’de yapılacak “Ermeni Katliamı Yalanına Son” mitingi için hazırlanan duyuru metni Almanlar’ı kızdırdı

13.02.2006

“Bayrağını Al Berlin’e Gel” sloganıyla 18 Mart tarihinde yapılacak “Ermeni Katliamı Yalanına Son Yürüyüşü” mitingine yapılan davet Almanya ile Türkiye arasında gerilime neden oldu. Davet metninde yer alan “Batı başkentlerinin Paris gibi alevler içinde kalması istenmiyorsa, Türkiye’ye reva görülen haksız, mesnetsiz ve vicdansız muamele son bulmalıdır” ifadesi üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na ve Dışişleri Komisyonu Başkanı’na sitemde bulundu.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve çeşitli partilerin temsilcilerinin yer aldığı organizasyon, Alman Meclisi’nin Ermeni soykırımını tanıyan kararını geri aldırmak için çalışma başlattı. “Ermeni Belgeleriyle Ermeni Soykırım Yalanı: Büyük Proje 2006” ismiyle başlatılan ve ‘Talat Paşa Hareketi’ olarak kamuoyuna duyurulan oluşum, Berlin’de 18 Mart’ta miting yapacak. “Batı Merkezleri’nde 5 Milyon Türk’ü ayağa kaldırıyoruz” ve “Bayrağını al Berlin’e gel” sloganlarıyla “Avrupa’daki toplam Türk gücünün” Berlin’de “Ermeni Katliamı Yalanına Son” mitinginde buluşması hedefleniyor. Projenin Danışma Kurulu Başkanı Rauf Denktaş’ın Talat Paşa’nın 15 Mart günü şehit edildiği yere çiçekler bırakması ve mitingden sonra 19 Mart 2006 Pazar günü de Berlin’de, “Talat Paşa Kurultayı” yapılması öngörülüyor.

Davet metnine takıldılar

VATAN’ın aldığı bilgilere göre miting hazırlıkları projenin “http://www.buyukproje2006.org” isimli internet adresinden ve Avrupa’daki Türk örgütlerinin oluşturduğu internet sitelerinden izleyen Almanlar internette dolaşan mitinge katılım çağrısının yer aldığı metindeki şu ifadelerden rahatsız oldu:

• Ermeni Soykırımı yalanını püskürtmek üzere büyük bir aydınlatma seferberliği ve eylem
planı gerçekleştiriyoruz.

• Boyun eğme dönemine son veriyoruz. Batı’ya Türkiye’nin büyük gücünü göstereceğiz.

• Batıda artık “Her Yer Lozan” olacaktır. Batı başkentlerinin Paris gibi alevler içinde kalması istenmiyorsa, Türkiye’ye reva görülen haksız, mesnetsiz ve vicdansız muamele son bulmalıdır.

• Türkiye’nin içini karıştırmak, Avrupa’nın da iç karışıklıklar içine yuvarlanması sonucunu doğurur.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Wolf Ruthart Born’un Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmesinde konuyu gündeme getirerek sitem ettiği öğrenildi. Proje’nin Yürütme Kurulu’nda yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Mehmet Dülger ise özel olarak Büyükelçi tarafından konutuna davet edildi.

Büyükelçi Born, Dülger’e “Sizin de yer aldığınız bu projenin tehditkar yaklaşımım yadırgıyoruz. Bu yaklaşımın Türk- Alman ilişkilerine yararı olmayacaktır” dedi.

Talat Paşa kimdir?

Ermenilerin boy hedefiydi

1874 yılında Edirne’de doğan Talat Paşa, Edirne Askeri Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra bir süre öğretmenlik ve katiplik yaptı. Genç yaşta siyasetle ilgilenmeye başladı, İkinci Abdülhamit Yönetimi’ne karşı çalışmalarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı ve 1899’da Selanik’e sürüldü, ittihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı.İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra milletvekili oldu ve Hüseyin Hilmi Paşa kabinesinde içişleri Bakanlığı görevine getirildi. Birinci Balkan Savaşı’na gönüllü olarak katıldı. Edirne’nin Bulgarlar tarafından ele geçirilmesinden sonra, ordunun harekete geçerek şehri geri almasını sağladı. Ermeni tarihçiler tarafından ‘soykırımın emrini vermekle’ suçlandı. 1917 yılında Sadrazamlığa getirildi ve bir yıl bu görevde kaldı. Osmanlı Imparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmesinin ardından, Almanya’ya iltica etti.

Berlin’de vuruldu katili Ermeni terörist beraat etti

Talat Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra Türkiye’ye dönmeye hazırlanıyordu. 15 Mart 1921’de Berlin’in merkezi Kurfürstendamm Caddesi’nde Ermeni komitacı Salomon Tehlirian tarafından öldürüldü. Tehlirian olaydan sonra silahıyla birlikte yakalandı. Berlin Savcılığı, 15 gün gibi kısa bir sürede iddianameyi hazırladı. 2 Haziran 1921’de başlayan yargılama 1 gün sonra sona erdi, suçunu itiraf eden sanık, ‘beraat’ etti. Mahkemede adeta Türkiye yargılandı. Ailesinin Anadolu’da öldürüldüğünü ileri süren Tehlîrian’ın iddiası, mahkeme tarafından hiçbir araştırma yapılmadan doğru kabul edildi ve bu gerekçeye dayanarak katil serbest kaldı. Savcılık, ‘beraat’ kararını önce temyiz etti, daha sonra siyasi baskılarla temyiz başvurusunu geri çekti.

Beraat kararından sonra, Sait Halim Paşa Roma’da (6 Aralık 1921), Osmanlı Sadrazamı Bahattin Şeker ve eski Trabzon Valisi Prof. Cemal Azmi Berlin’de (17 Nisan 1922), Cemal Paşa Tiflis’te (25 Temmuz 1922) ve Enver Paşa Buhara’da (4 Ağustos 1922), Ermeni terör örgütü ‘Nemesis’ tarafından katledildiler.

Haber: Değer AKAL

Yorumlar kapatıldı.