İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev-Koçaryan zirvesinden çözüm çıkmadı

A.A.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın, Yukarı Karabağ’daki Ermeni işgali sorununa çözüm bulmak amacıyla Fransa’nın başlattığı girişim çerçevesinde, Paris yakınlarındaki tarihi Rambouillet şatosunda bugün yaptıkları görüşme sona erdi. Görüşmede bir sonuca ulaşılamadığı bildirildi.

Görüşmeyle ilgili basına bilgi veren diplomatik kaynaklar, tarafların sorunun çözümü için bir temel oluşturamadıklarını belirttiler. Aynı kaynaklar, bununla birlikte iki liderin ileri bir tarihte tekrar konuyu görüşmek üzere fikir birliği içinde olduğunu söylediler.

Paris’e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki tarihi şatoda dün öğleden sonra başlayan ve bu akşam üzeri sona eren Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmeler, basına kapalı sürdürüldü. Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının hazır bulunduğu görüşmelere, Minsk Grubu üyesi Fransa, Rusya ve ABD temsilcileri de taraflara yardımcı olmak amacıyla katıldı.

Görüşmelerde, Yukarı Karabağ sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin ilkeleri üzerinde duruldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, dün sabah iki liderle cumhurbaşkanlığı sarayında ayrı ayrı görüşmüştü.
Chirac, Azeri ve Ermeni liderlere yaptığı çağrıda, Yukarı Karabağ’da barış için mevcut fırsatların değerlendirilmesini istemiş ve uluslararası kamuoyunun barış girişimlerine tam destek verdiğini bildirmişti.

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesini işgaliyle 1988 yılında başlayan savaşta, yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi topraklarını terk etmek zorunda kalmıştı. Taraflar, uluslararası kamuoyunun baskısıyla 1994 yılında ateşkese gitmişti.

Yorumlar kapatıldı.