İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kara sinek bir meleğe dönüşebilir mi?

Çıplak Ayaklar Kumpanyası, çağdaş dans alanındaki sınırlarını aşarak, disiplinler arası özgün eserleri Türkiye’ye getiriyor. 14. Uluslar arası Tiyatro Festivali’nden de tanıdığımız Charles Cre-Ange, kendi dans topluluğunun son eseri “Pièce à Conviction” ile 5-6 Mart’ta, saat 21’de Taksim Sahnesi’nde İstanbul
seyircisiyle buluşacak.

Fransa’nın önemli koreograflarından Charles Cre-Ange iki yıl önce İstanbul’a Çıplak Ayaklar Kumpanyası dansçılarıyla hazırladığı “L’invitation/ Davet” adlı eserde, sahnede neredeyse hiç durmayan ve iç içe geçmiş hareket kalitesiyle izleyiciyi büyülemişti. Bu yıl topluluk kendi eserleri “Pièce à Conviction” ile tekrar İstanbul’da.

Pièce à Conviction; matematiğin, şiirin, video’nun ve koreografinin etkili bir buluşması. Rimbaud’un şiirleri bir yandan koreografiye eşlik ederken bir yandan da izleyiciyi adeta hipnotize eden iç içe geçmiş hareketler gittikçe karışık bir matematik formülüne dönüşüyor.

Bir puzzle’ın parçaları gibi küçük hareketlere bölünmüş koreografi multivideo kullanımıyla da seyriciyi bir saatlik bir dans şölenine davet ediyor.

Aynı zamanda 2 Mart 2006’da Ankara 8. ODTÜ Çağdaş Dans Günleri’nde de sahne alacak olan Cre-Ange “Pièce à Conviction”u şöyle tanımlıyor:

“ Tekrar… Hayat hep kendi kendini tekrar eder, ilişkiler-yaşantılar-tedirginlikler-korkular ve sevinçler kendilerini tekrar ediyorlar hep, farkı hallerde ve maskelerle belki. Savaşlar ne acı ki çoğalarak tekrar ediyorlar ve üst üste birikiyor cesetler.Kara sinekler birikmiş üstlerine. Bir Subay elindeki esir kadına sevdiği parçayı yüz binlerce kez tekrar tekrar ve tekrar söyletiyor, durduğu anda öldürecek, ve bunu biliyor güzel sesli kadın…

Koreografi bu tekrar ve gösterinin başında tanımlanan iki yapının sürekli kesişiminden – değişiminden oluşur. A ve B

Rambaud’un “Sesli harfler” şiiri koreografiye renkleriyle baştan sona eşlik eder. Sahnedeki hareket ayni yaşam gibi hiç durmaz ve sürekli sahnede farklı değişikliklerle sunulur izleyiciye….

Gösteri aslında bir yap boz olarak tasarlanmıştır. Düzen,kaos, rahatsız etmek sınırları arasında gidip gelir. Bu nedenledir ki seyircinin kişisel yorumuna açık bir kapı bırakır.

Unutmamak gerekir ki Puzzle ; “to puzzle” fiilinden gelir ve rahatsız etmek anlamında kullanılabilir.

Bu gösterinin çıkış amaçlarından biri de hayatta her şeyin ; Yasayan-Yasamayan bir şekilde birbirine bağlandığı, kesiştiği yada birbirine benzediğidir.

Gösterinin sonunda bütün bu değişim, dağılma, tekrar ve kesişimler üstüne yoğrulmuş bedenler ütopik olsa da şu cevabı ararlar.

Kara sinek bir meleğe dönüşebilir mi?”

Pièce à Conviction, Fransız Konsolosluğu, Canbaz Bar ve Dans Buluşma’nın desteğiyle sahnelenecek…

Ayrıntılı bilgi için;

www.ciplakayaklar.com

www.creange.free.fr

Ek bilgi

Charles Cré-Ange

Charles Cre Ange 1984 yılında kendi adı altında kurduğu topluluk genç koreograflar arasında oldukça bilinen, tanınmış bir topluluk olarak yerini almıştır. Deneysel çalışmaları onun eserlerinde sertlik ve merakı bir araya getirir. Koreografileri güçlü bir yaratık olan insanın mutlu kalmak için yaşadığı absürd dünyanın birer yansımasıdır.

L’Encontre (1985), Eurydice disparue (1986), Noir Salle (1988), Changeling (1989) eserlerinin tümü de Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde başarıyla sahnelenmiştir.

Eğer hareketleri kaos ile emirler arasında bu iki kavramın hiçbir zaman birbirine üstünlük sağlamayacağı şekilde bir denge kuruyorsa, bu hareketler aynı zamanda bizi kovalayan kelimelerin de yansımasıdır.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası

Çıplak Ayaklar Kumpanyası farklı disiplinlerden gelen dansçıların kurduğu bir proje topluluğudur. Amacı Türkiye’de giderek gelişmekte ve tanınmakta olan Modern Dans (hareket-performans-tiyatro-video-dans vb.) sanat dalının gelişim sürecini hızlandırmaktır. Bu amaçla faaliyetlerini iki yıldır sürdürmekte ve de Türkiye’de Modern dans alanında önemli bir açığı doldurduğuna inanmaktadır.

Bilet satış noktaları Taksim Sahnesi gişesi

Sıraselviler Caddesi

(0212) 249 69 44

Canbaz Bar

Hacı Ahmet Sokak No:3 (AFM Fitaş Sinemalarının arka çıkışı)

(0212) 243 54 73

Daha fazla ayrıntı, www.ciplakayaklar.com

resim ve bilgi için info@ciplakayaklar.com

Ofis (Dans Buluşma) Şahkulu Mah. Serdar-ı Ekrem Sokak. AZF Han No:5 Kat:4 Galata Kuledibi/Beyoğlu

Tel: (0212) 252 82 76

Faks: 243 77 99

E-posta: dans@dansbulusma.com

Gösterimlerin Maral Ceranoğlu 0532 683 50 42

detaylı bilgisi için Mihran Tomasyan 0536 262 95 76

Kumpanya Yetkilisi Mihran Tomasyan 0536 262 95 76

mihrant@gmail.com

Yorumlar kapatıldı.