İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´la harita krizi!

Ermenistan’daki altın madenlerinin haritalandırma çalışmasında uydu fotoğrafları çekiminin bir Türk firmasına verilmesi, ülkede ‘ulusal güvenlik’ tartışmalarına yol açtı

CENK BAŞLAMIŞ Moskova

Ermenistan’daki altın madenlerinin haritasının çıkarılması çalışmalarında bir Türk şirketinin yer alması ülkede ‘ulusal güvenlik’ tartışması yarattı.

İktidardaki üç partili koalisyonun üyesi olan Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF), Gerharkunik bölgesindeki Sotk madenlerinin haritalandırma çalışmaları konusunda parlamentoya soru önergesi verdi.

ARF temsilcisi Hrayr Karapetyan, Türk şirketi Spektra – Gertek’in Azerbaycan sınırındaki stratejik bir bölgede çalışma yapmasının Ermenistan’ın ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit oluşturduğunu öne sürdü ve bu durumdan kaygı duyduklarını bildirdi.

Söz konusu bölgedeki madenlerin işletilmesi için 2004 yılında açılan ihaleyi kazanan Hint Sterling Gold şirketi, Spektra – Gertek’le anlaşmış, bu durum yetkililer tarafından da onaylanmıştı.

Azerbeycan’a verilebilir

Haritalandırma çalışmalarından sorumlu devlet komitesi, ARF’nin başvurusu üzerine, Türk şirketinin bölgenin sadece uydu fotoğraflarının çekiminden sorumlu olacağını açıkladı.

Komite, Spektra – Gertek’in madenlerin yer aldığı toplam sekiz bin kilometrekarelik alanı fotoğraflayacağını, haritalandırma çalışmalarının ise Ermeni uzmanlar tarafından yapılacağını belirterek ulusal güvenliği tehdit eden bir durum bulunmadığını açıkladı.

ARF temsilcisi Karapetyan bu açıklamaya karşın, Türk şirketinin bölgenin uydu fotoğraflarını ‘Ermenistan’ın düşmanı’ Azerbaycan’a verebileceğini öne sürdü.

Yorumlar kapatıldı.