İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yumruklu duruşma

Cemal, Berkan, Belge, Şahin ve Katırcıoğlu’nun yargılandığı duruşmada sanık avukatı Kazan’ın ‘birileri’ sözüne tepki gösteren müşteki avukatları, salondaki polislerle yumruk yumruğa kavga etti

Tahsin Aksu – İstanbul

Gazeteciler Hasan Cemal, İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu’nun, Ermeni Konferansı’nı erteleyen mahkemenin kararına ilişkin yazıları nedeniyle, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “devletin yargı organlarını aşağılama” iddiasıyla yargılanmasına dün başlandı. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan duruşma sırasında müşteki avukatlarıyla polisler arasında kavga çıktı.

Cemal, Berkan, Belge, Şahin ve Katırcıoğlu, Bağcılar Adliyesi’ne gelirken polis, adliyenin bulunduğu sokağı araç ve vatandaşların geçişine kapattı. Duruşmaya, ses kayıt ve görüntü alınacak tüm cihazların sokulması engellendi. Bir grup, sloganlar atarak, “Brüksel vokalistleri” yazılı pankart açtı.

Birileri kavgası

Duruşmayı, çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin yanı sıra Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avusturya İstanbul Konsolosu Helmut Bilonoha, İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, sanatçı Hale Soygazi, Şanar Yurdatapan ve Uluslararası Pen Yazarlar Derneği üyeleri de izledi.

Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi avukat Kemal Kerinçsiz, duruşmanın başlangıcında, mütareke komiseri ve yargının üzerine çöken kara bulut olarak nitelendirdiği yabancıların salondan çıkarılmasını istedi. Ancak, Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Muhterem Bulut, bu talebi dikkate almadı.

Sanık avukatı Turgut Kazan, konuşması sırasında, müşteki avukatlarından “birileri” diye söz edince salon karıştı. Yaklaşık 30 müşteki avukatı, “Birileri oradaki yabancılar. Sözlerine dikkat et” diye bağırdı. “Burası Meclis oturumu değil, mahkemeye hakaret edemezsiniz” diyen Mahkeme Başkanı, sessizlik sağlanamayınca çevik kuvvet’i salona davet etti. 2 müşteki avukatı polisle yumruk yumruğa kavga etti. Bu sırada Kazan, “Bizi dünyaya rezil ettiniz” diyerek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı, müşteki avukatlarından Hanifi Aktaş’ı zorla dışarı çıkarttırdıktan sonra salonda çıkan olayları tutanaklara geçirerek duruşmaya ara verdi.

‘Eleştiri hakkım’

Hasan Cemal savunmasında, üniversite çatısı altında düzenlenen konferansın engellenmek istenmesinin, hem üniversite fikrine, hem akademik, hem de demokratik özgürlüğe aykırı olduğunu, söz konusu yazıları da bu nedenle yazdığını belirtti. Demokrasilerdeki eleştiri hakkını kullandığını ifade eden Cemal, suç kastının olmadığını belirterek, “Türkiye’de demokrasi ve hukuk mücadelesinin kolay olmadığını bu sabah yaşadıklarımız gösterdi” dedi.

Murat Belge, “Başından beri yaşadığımız süreç hukuka aykırıdır” diye konuştu.

Lagendijk: Davanın düşeceğine inanıyorum

Ermeni Konferansı’nı erteleyen mahkeme kararını eleştirdikleri için haklarında dava açılan gazeteciler Hasan Cemal, İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu’nun duruşmasını Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de izledi.

Lagendijk, “Bugün buradayım. Çünkü AB, düşünce ve ifade özgürlüğü konusundaki bütün davalara önem veriyor. Bu tür davalarla Türkiye’nin imajı zarar görüyor” dedi.

Lagendijk, nisanda görülecek duruşmada, yargılanan gazetecilerin davasının düşeceğine inandığını belirtti. Lagendijk, davanın AB müzakere süreci nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de, “AB nisanda neler olacağını izleyecek. Bu 5 gazeteci cezalandırılırsa, bu AB sürecine zarar verir” karşılığını verdi.

Mavioğlu ve Kırca’ya beraat

ESRA ALUS İstanbul

Gazeteci Ali Kırca ve Ertuğrul Mavioğlu, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz’in şikâyeti üzerine “hakaret” ve “Terörle Mücadele Yasası’na muhalefet etmek” suçlarından yargılandıkları davada beraat etti.

Davanın kararında suçun unsurlarının oluşmadığı ve ayrıca cezaya yeterli inandırıcı delil bulunamadığı bildirildi. İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen oturumda sanıklar Ertuğrul Mavioğlu ve Ali Kırca hazır bulundu. Kırca, programın kimseye hakaret amacıyla yapılmadığını belirterek beraatını istedi. Mavioğlu da şikayetçinin kendisinin söylemediği sözleri söylemiş gibi gösterdiğini belirtti. Mavioğlu da beraatını istedi. Dava beraatla sonuçlandı.

Yorumlar kapatıldı.