İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tanıklar: O

Tekin ATAY – Tacettin ÇEBİ – Nuri BEKAR, DHA

Trabzon’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nin rahibi Andrea Santoro’nun katil zanlısı 16 yaşındaki O.A, dün sabaha karşı yakalandı. Lise birinci sınıf öğrencisi olan ve devamsızlıktan sınıfta kalan O.A.’nın cinayette kullandığı tabanca da ele geçirildi.

Diş teknisyenliği yapan babası Muharrem A.’nın iki evliliğinden dünyaya gelen 8 çocuktan en küçüğü olan O.A’nın annesi Necmiye A’nın da AKP Trabzon Kadın Kolları Yönetim Kurulu üyesi olduğu ortaya çıktı.

TABANCANIN İLK İŞİ

Trabzon’un İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan kiliseye pazar günü kapanıştan 15 dakika önce gelip rahip Santoro’yu sırtından 2 kurşunla öldüren katili arayan polis, O.A dün, ailesiyle oturduğu İnönü Mahalesi’ndeki Trabzon Lisesi’nin bahçesine bitişik 5 katlı apartmanın üçüncü katına sabaha karşı 03.20’de baskın yaptı. O.A. gözaltına alınırken, rahip Santoro’nun öldürülmesinde kullanılan 9 mm çapındaki ruhsatsız tabanca da bu evde bulundu. Yapılan incelemede silahın sadece bu cinayette kullanıldığı saptandı.

ANNESİ AKP’DE

Sıkı güvenlik önlemleri altında Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen O.A. sorguya alınırken, ifadelerine başvurulmak üzere diş teknisyeni babası Muharrem A. ile AKP Trabzon Kadın Kolları Yönetim Kurulu üyesi Necmiye A. da emniyete getirildi. Emniyet Müdürlüğü’nden bir ara zırhlı araçla adliye binasındaki Adli Tıp Şubesi’ne götürülen O.A., burada sağlık kontrolundan geçirildikten sonra yeniden emniyete götürüldü. Polis, rahip Andrea Santoro’nun öldürülmesi olayında O.A.’nın kimlerle işbirliği yaptığını, azmettirici olup olmadığını saptamak için geniş çaplı soruşturma başlattı ve birçok kişinin ifadesine başvurdu.

YÜZLEŞTİRİLDİLER

Zanlı O.A.’nın, cinayet sırasında rahip Santoro’nun yanında olduğu belirtilen yeğeni Loredana Palmieri ve cinayetten bir gün önce rahip Santoro’nun kiliseye gelen 4-5 gençle tartışıp dışarı çıkardığını söyleyen Azeri müslüman Terane Atayev ve Gürcistanlı Hıristiyan Gariya Guliyeva ile yüzleştirildi. Tanıklar, O.A.’yı teşhis etti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, rahip Santoro cinayetiyle ilgili soruşturmayla ilgili bilgi vermek üzere saat 08.45’te yaptığı açıklamada, “Zanlı, 16 yaşında ve lise öğrencisi. Sabaha karşı saat 03.20’de yakalandı” dedi.

Robot resme benziyor

16 yaşındaki O.A.’nın çizilen robot resmi yakalanmasında etkili oldu. Emniyet Müdürlüğü’ne getirilirken O.A.’ya çelik yelek ve polis şapkası giydirildi. İlk ifadesinde karikatürlere kızdığı için vurduğunu söyledi.

Çelik yelek giydirdiler

Trabzon’da Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun katil zanlısı olarak gözaltına alınan ’16 yaşındaki O.A, dün büyük güvenlik önlemleri altında sorgulandı. Emniyet Müdürlüğü’nden bir ara zırhlı araçla adliye binasındaki Adli Tıp Şubesi’ne götürülen O.A., burada sağlık kontrolundan geçirildikten sonra yeniden emniyete götürüldü. Sivil ve resmi polislerin çevresinde etten duvar ördüğü O.A’ya çelik yelek giydirildi ve polis kasketi takıldı.

Profesyonellerin silahı ’Sig Sauer’

CİNAYETTE kullanılan ruhsatsız silah, İsviçre yapımı, 9 mm çapında ’Sig Sauer’ marka tabanca. Profesyonellerin silahı olarak tanınan, dokuz çeşidi bulunan Sig Sauer tabancaların fiyatları 3 bin 330 dolar ile 6 bin 132 dolar arasında değişiyor. Modeline göre 9 ile 16 arasında mermi kapasitesine sahip ’Sig Sauer’ler iki saniyede bir mermi atabiliyor. Uzunluğu 218.4 mm, namlu uzunluğu 121.9 mm., ağırlığı 1236 gram. Bu pahalı silahı O.A.’nın nasıl ele geçirdiği açıklanmadı. Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne başvuran O.A.’nın amcası Yusuf A., tabancanın, O.A.’nın ağabeyine ait olduğunu iddia etti. Susurluk kazasında Sedat Bucak’ın Mercedesi’nde de bir Sig Sauer çıkmıştı. Uzanların çiftliğinde de aynı silahtan bulunmuştu.

Vali’yle uğurlandı

Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun cenazesini Trabzon’daki törene katılmayan Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’in aksine İstanbul’dan, Vali Muammer Güler Roma’ya uğurladı. Tabut, yoğun kar yağışı nedeniyle Atatürk Havalimanı VIP Salonu önüne park eden Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçağa askerlerce yerleştirildi. Yoğun kar yağışı altında Santoro’nun cenazesi, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Valisi Muammer Güler, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosu Massimo Rustico, İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ve İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı tarafından uğurlandı.

Trabzon’da Valilerle güvenlik toplantısı

TRABZON’da önce futbolcuların tehdit edilmesi, ardından araçların kurşunlanması daha sonra da bir rahibin öldürülmesi nedeniyle İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, kentte güvenlik toplantısı yapacak. Aksu, cuma günü Trabzon’a gidecek ve kentte yaşanan olayların da değerlendirileceği güvenlik toplantısına katılacak. Toplantıya Trabzon, Samsun, Rize, Giresun, Artvin ve Ordu valileri ile emniyet müdürlerinin de de katılacağı bildirildi. Aksu başkanlığındaki toplantıda Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bazı generaller ile söz konusu altı ilin İl Jandarma Alay Komutanlarının ve MİT bölge sorumlularının da yer alacağı öğrenildi.

Mevláná ne der şimdi yaptığına?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Santa Maria Kilisesi papazı Andrea Santoro’yu öldüren Trabzon’lu O.A.’ya “Ah yavrum ah! Mevlana, Yunus, Hacı Bektaş ne der şimdi bu yaptığına. Bir an için sordun mu bunu kendine” diye seslendi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Olayların, bir din adamına bir kilisede saldırı biçiminde yansımasının ortaya çıktığını üzüntüyle gördük. Böyle bir kötülüğü bizim bir gencimizin yaptığını tasavvur etmek çok acı. Bu girişimi hangi insani ve islami duyarlılıkla mazur görmek imkanı vardır? Bu, Türkiye’ye ve dinimize yakışmamıştır. Ancak şunu da sormalıyız, bu çocuklar hangi ortamlarda yetişiyor? Bunun arkasında ne var? CHP olarak genel görüşme önergesi vereceğiz, TBMM’nin bu konuyu kapsamlı bir şekilde görüşmesini, hükümetin uluslararası platformlarda ciddi girişim yapmasını talep ediyoruz.”

Süryani rahip koruma istedi

TRABZON’daki Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun öldürülmesinin ardından, Elazığ’daki Süryani Kadim Kilisesi Rahibi Moşe Dağ, Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak koruma istedi. Rahip Dağ’ın koruma isteği üzerine, iki polis, kilisenin önünde park ettikleri ekip otosunun içinde sabah akşam nöbet tutmaya başladı.

Dağ, Hz. Muhammed karikatürleri ile ilgili olarak da, “Biz onlara karşıyız, iyi bir şey değil. O çakallar dünyada çok, çakal insanları dinlemeyeceksiniz, boş insanlar ortalığı karıştırıyor. İnsanların bu dünyada kardeş gibi yaşamaları lazım” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.