İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şatoda Karabağ zirvesi

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 10-11 Şubat’ta Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ı Paris yakınlarındaki evinde, Rambouillet Şatosu’nda ağırlayacak. Chirac ve AGİT Minsk grubu üyesi ülkelerin arabulucuları, Dağlık Karabağ sorununa çözüm arayacak.

CHIRAC DAVET ETTİ

Arabuluculuğa soyunan Chirac’la birlikte, zirveye katılacak olan AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları, Yuri Merzlyakov (Rusya), Steven Mann (ABD) ve Bernard Facie (Fransa) zirve öncesinde Bakü ve Erivan’a giderek tarafların nabzını tuttu.

Aliyev, “Görüşmeler, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması çerçevesinde yapılmaktadır. Azerbaycan ne bugün ne yarın ne de yüzyıl sonra Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’a verilmesi düşüncesini kabul edemez” dedi.

2006 BARIŞ YILI

Diplomatik gözlemcilere göre, Dağlık Karabağ’a dair bir çözüm planı ve bu yönde umutlar mevcut. Amerikalı eşbaşkan Stiven Mann, görüşmeler konusunda iyimser. Mann, 2006 yılının Karabağ için barış yılı olacağına inandığını, önümüzdeki birkaç ay içinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanacağını iddia etti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis de bu konuda “önemli haberler” olabileceğini ileri sürüyor.

Kosova barış görüşmeleri de burada yapıldı

ZİRVEYE ev sahipliği yapacak, “Başkanlık Sarayı” Rambouillet Şatosu’nun tarihi oldukca eskiye dayanıyor. Paris’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 13 bin hektar ormanla çevrili olan şato av barınağı olarak kullanılıyordu. Kral XVI. Louis, 1783’te av köşkü olarak bu şatoyu kullanmış.

G-8 TEMELİ ATILDI

Şato 1896’dan beri cumhurbaşkanları için “Başkanlık Sarayı” olarak kullanılıyor. Fransa Cumhurbaşkanları arasında “deli olarak” anılan Emile Deschanel ,1920 yılında cumhurbaşkanlığından istifa edinceye kadar, bu şatoda havuza girer ve ağaçlara tırmanırmış. Fransa cumhurbaşkanlarından Valery Giscard d’Estaing, 1975 yılının kasım ayında 6 ülkenin liderini bu şatoda ağırladı ve G-8’in temelinin atıldığı gayrıresmi toplantı burada yapıldı. Şato, 1999’da Kosova Barış görüşmelerine ev sahipliği yaptı. 1996’da Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela şatoyu ziyaret etti. 20 Ekim 1995’te Boris Yeltsin ve eşi, Fransa Cumhurbaşkanının konuğu olarak bu şatoda ağırlandı.

Emin VAROL / PARİS

Yorumlar kapatıldı.