İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Liseli zanlıyı dinci örgüt azmettirmiş

Trabzon’daki Santa Maria Kilisesi’nin Rahibi Andrea Santore’nin katili 16 yaşında lise birinci sınıf öğrencisi bir genç çıktı. Trabzon polisi, dün sabaha karşı saat 03.30 sıralarında kent merkezindeki bir eve baskın düzenledi. Evde bulunan lise öğrencisi 16 yaşındaki O.A. Rahip Santore’nin katil zanlısı olarak gözaltına alındı. Evde bulunan 9 milimetre çapındaki bir tabancaya el koyan polis, balistik inceleme için Samsun’a gönderdi. Yapılan incelemede tabancanın Santore cinayetinde kullanıldığı belirlendi. Silahın kime ait olduğu araştırılıyor.

Zanlı, görgü tanıklarının verdiği bilgi doğrultusunda polis tarafından çizilen robot resme ve Azeri uyruklu Terane Atayeva’nın anlattıklarına benzerliğiyle dikkati çekti.

AVUKATA İTİRAF ETTİ

Liseli zanlının gözaltına alınması üzerine ailesi Avukat Mahya Usta’dan yardım istedi. Avukat, liseli gençle yaptığı görüşmenin ardından AKŞAM’a konuştu. Usta, müvekkilinin aşırı dinci bir grubun etkisinde kalarak cinayeti işlediği iddia etti. O.A.’nın dinci grubun Trabzon’daki şubesine ait bir evde yapılan toplantılara katıldığını, okulunu da bu yüzden aksattığını belirten Avukat Usta, şunları söyledi:

“O.A. cinayeti bana anlattı. İsmini vermediği aşırı dinci bir örgüt var. Bu örgütün Trabzon şubesi var. Bunların bir araya toplandıkları bir ev varmış. Bu çocuk da bu eve gidip geliyormuş. Bu grup, Danimarka’da patlak veren karikatür krizinden sonra Rahip Andrea Santore’yi hedef göstermiş. ‘Bu işi sen yap. Yaşın küçük az ceza ile kurtulursun’ demişler. O.A. da gidip rahibi öldürmüş.”

Avukat Mahya Usta, liseli O.A.’nın davasını alıp almayacağına henüz karar vermediğini söyledi.

BAŞSAVCI DA KATILDI

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, ‘zanlının suçunu itiraf edip etmediği’ sorusuna, “Şahıs olayla ilgili bilgileri anlatmaktadır. Soruşturmanın selameti açısından şimdilik verebileceğim bilgi bunlardan ibaret” yanıtını verdi. Çobanoğlu, Santore cinayetini tek başına gerçekleştirilmiş ‘adi suç’ olarak niteledi. Zanlının gözaltına alındığı operasyona katılan Çobanoğlu, spor kıyafetleriyle gazetecilerin karşısına çıktığını belirterek, “Üzerimi değiştirmeye bile zaman bulamadım” dedi.

Polis elbisesi giydirildi

GÖZALTINA alınan O.A., Adli Tıp Şubesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından zırhlı araçla Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Bu sırada O.A.’ya polis kıyafeti giydirildi. O.A’nın polisteki sorgusu sürerken, olayla ilgili bilgilerine başvurulmak üzere annesi, babası ve iki kardeşi Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. O.A. 18 yaşından küçük olduğu için hakkında Çocuk Koruma Kanunu hükümleri uygulandı.

Babasının iki eşi iki evi var

KATİL zanlısı 16 yaşındaki O.A., Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Düzlük Köyü nüfusuna kayıtlı. Fatih Lisesi birinci sınıf öğrencisi O.A., kasım sonundan başlayarak aralık ayı boyunca okula gitmediği için devamsızlıktan sınıfta kalmış. O.A.’nın okuduğu okul, dün polis tarafından koruma altına alındı. Polis, hiç kimsenin içeri girip çıkmasına izin vermedi. O.A.’nın babası Muharrem A. diş teknikerliği yapıyor. İki eşi ve iki ayrı evi bulunan Muharrem A., dört çocuk babası.

Aileden uzak sokakta büyüdü

TRABZON Valisi Hüseyin Yavuzdemir, katil zanlısı liseli gencin, ailesinin ilgisizliği yüzünden zamanının büyük bölümünü sokaklarda geçirdiğini söyledi. Bu yüzden art niyetli kişilerin kontrolüne girmiş olabileceğini dile getiren Vali Yavuzdemir, “Katil zanlısı çocuğun babası iki evli. Aileden uzak, sokaklarda büyümüş. O kültürü almış. Bunun sosyal içeriğini siz düşünün. Başında bir aile yok. Baba uzak” dedi. Vali Hüseyin Yavuzdemir, kent sokaklarında çok sayıda çocuk bulunduğu, bu çocuklar için rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğini bildirdi.

Milletvekilleri: Bakanı uyardık

AK PARTİ’NİN Trabzon milletvekilleri Asım Aykan ve Aydın Dumanoğlu, kente son dokuz aydır meydana gelen olaylarla ilgili olarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile görüştüklerini ve önlem alınmasını istediklerini açıkladı. Aksu ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi veren Milletvekili Aykan, “Olayı sadece milli futbolcular Gökdeniz Karadeniz ve Fatih Tekke ile kilisedeki olay olarak görmediğimizi söyledik. Trabzon’da asayiş konusunda problem olduğunu ifade ettik” dedi. Dumanoğlu da, son yaşanan olaylardan sonra kentte daha geniş kapsamlı güvenlik önlemlerinin alınmasının şart olduğunu söyledi.

Trabzon’a kameralı takip

TRABZON Valiliği, peş peşe meydana gelen olaylarla sarsılan kenti güvenlik kameralarıyla izleyecek. Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, MOBESE adı verilen kameralarla 24 saat boyunca izlenen İstanbul’u örnek aldıklarını, bu konuda İstanbul Valisi Muammer Güler ile görüştüğünü söyledi. Yavuzdemir, “Trabzon’da kamera sistemi kuracağız. İstanbul bu işi çözmüş ve 30 milyon YTL’yi metropol kenti baştan aşağı kamerayla donatmış. Biz de bunu yapacağız. Şehrin önemli ve hassas noktalara kameralar yerleştireceğiz” dedi. Yavuzdemir, kameraların yanı sıra kentin önemli noktalarında karakollar kurulacağını söyledi. Vali, hafta sonunda Trabzon’a gelecek olan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya taleplerini ileteceklerini söyledi.

Murat ALHAN / TRABZON

Yorumlar kapatıldı.