İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Küçük Ağca´nın köyü

Rahip Santoro’nun katil zanlısı olarak gözaltına alınan O.A.’nın nüfusunun kayıtlı olduğu Düzlük köyünün iki özelliği var. Birincisi, her hafta zikir yapılan bir tekkesinin olması. İkincisi de bir şehir efsanesi: Ağca kaçtığında, uzunca süre bu köyde saklandı!

ALİ EYÜBOĞLU

Polis, Santa Maria Katolik Kilisesi’nin rahibi Andrea Santoro’nun katil zanlısı olarak 16 yaşındaki O.A.’yı gözaltına aldı. Rahibin katil zanlısının Vakfıkebir ilçesine bağlı Düzlük köyü nüfusuna kayıtlı olduğunun açıklanması ilçede şok etkisi yarattı.

Polisten medyaya yansıyan bilgilerden sonra dikkatler, Papa’yı vuran Mehmet Ali Ağca’dan sonra İtalyan din adamına karşı yaptığı silahlı saldırıda bulunan ikinci Türk’ün çıktığı yöreye çevrildi.

O.A.’nın ardından annesi N.A. ile babası M.A.’nın da gözaltına alınıp sorgulandığı saatlerde biz Vakfıkebir ve Düzlük köyündeydik.

400 dolar alıyordu

Aldığımız bilgilere göre, polisteki ilk ifadesinde daha önce tartıştığı rahibi, İslam dünyasında infiale neden olan karikatür olayına tepki olarak öldürdüğünü söyleyen O.A.’nın, Santoro’dan her ay 400 dolar aldığı, bu parayı artırmasını isteyince aralarında tartışma çıktığı konuşuluyor.

A.’nın 74 yaşındaki akrabası M.A. da şaşkınlığını şu sözlerle dile getiriyor: “Onun papazla ne işi olur?”

Babası kaçak dişçi

Amca oğullarından ikisinin hasır bilezik ve kuyumculuk işiyle uğraştığını anlatan Akdin, O.A.’nın babası için de şunları söylüyor:

“Dişçilikle uğraşıyor ama diploması falan yok. Kaçak çalışıyor. Abisi ile kardeşi köyde ev yaptı ama o serseri mayın gibi ilçeden ilçeye dolaşıyor. İki evlilik yaptı. Bu çocuk ikinci eşinden. Soyadımız Akdin ama bize sülale olarak ‘Şıhoğlu’ derler. Biz kendi halinde, dininde, ibadetinde insanlarız. Öyle vurdulu kırdılı işlerle işimiz olmaz.”

Nüfus kayıtlarında 167 seçmen ve 300 kişinin yaşadığı Düzlük köyünün muhtarı Hasan Eyüboğlu da olayın kendileri için hiç de iyi olmadığını ifade ediyor. 80 yıla yakındır köylerinde hiç kimsenin silahlı yaralama ya da öldürme olayıyla anılmadığını belirten muhtar, “Akdinler de kimsenin işine karışmayan dindar bir ailedir. Gözaltına alınan çocuk da, babası da köye çok az gelirler. Köyümüzün adının ilk kez böylesine bir olayla gündeme gelmesi bizi üzdü” diyor.

Köyün iki özelliği

İtalyan rahibi öldürmekten gözaltına alınan O.A.’nın çok fazla uğramasa da nüfus kayıtlarında doğduğu köy olarak görülen Düzlük köyünün, Trabzon ve ilçelerindeki köylerden çok farklı özelliklere sahip olduğunu da vurgulamakta yarar var.

Bunlardan birincisi, Trabzon’dan Giresun’a kadar uzanan bölgede onca köy arasında her hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece zikir edilen tek tekke var. O da Düzlük’te…

Gelelim ikincisine; 13 Mayıs 1981’de Papa’ya yapılan suikastla Türkiye’nin dünyadaki imajına büyük darbe vuran Mehmet Ali Ağca’nın, Abdi İpekçi cinayeti sonrası cezaevinden kaçırıldığı dönem. Ve o dönemden bir şehir efsanesi:

“Ağca, uzunca bir süre Vakfıkebir ve bazı köylerinde saklandı.”

O köylerden biri olan Düzlük, bugünlerde nüfus kayıtlarında barındırdığı ‘Küçük Ağca’sı ile gündemde. İlginç değil mi? Ama dün Ağca konusundaki iddialara inanmayanlar bugün de küçük Ağca’ya inanmakta zorluk çekiyor.

Tekkenin nüfustan daha çok müridi var

Düzlük köyünde, tabelasında “Kadiri Şeyhi Hacı Hafız Osman Nuri Yıldız Baba Dergahı Kabadağ Camii” yazan dergâhta perşembeyi cumaya bağlayan gecelerde 30 – 40 kişiyle zikir yapılıyor. Kandillerde de kapısında “Varlığını bırak da gel” yazan dergâh köyün toplam nüfusundan fazla Kadiri tarikatı müridini ağırlıyor.

Yorumlar kapatıldı.