İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazetecilerin duruşmasında gerilim

Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları nedeniyle 5 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması gerilime sahne oldu.

NTV

Güncelleme: 16:10 tsi 07 Şubat 2006 Salı

İSTANBUL – Kamuoyunun yakından tanıdığı gazeteci ve yazarlar düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili davalar nedeniyle bugün yargı önüne çıktı. Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Murat Belge ve Erol Katırcıoğlu hakkında Ermeni konferansını durduran mahkeme kararına ilişkin yazıları nedeniyle dava açılmıştı. İddianamede gazeteciler hakkında 6 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı izleyen bazı yabancı gazetecilerin, müdahil avukatların talebiyle salondan çıkarılmaları üzerine tartışma yaşandı. Müdahil avukatlardan bir kısmının içeride davayı izlemek üzere bulunan yabancı gazetecilerin dışarı çıkarılmasını istemesi üzerine, avukatlar arasında karşılıklı başlayan tartışmanın sona ermemesi nedeniyle mahkeme hakimi davanın sağlıklı olarak yürütülemediğine karar verdi.

Mahkeme hakimi, gelişmeler üzerine çevik kuvvetin içeri müdahele etmesini istedi. Çevik kuvvetin gelmesinden sonra avukatlardan birisi dışarı çıkarıldı. Bunun ardından da hakim içerideki düzenin tekrar sağlanması için duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aradan sonra devam eden duruşma 11 Nisan’a ertelendi.

Gazetecilere yöneltilen suçlamalardan biri, yazar Orhan Pamuk’a yöneltilen ve “Türklüğü ve kurumlarını alenen aşağılamayı” suç sayan Ceza Yasası’nın 301. maddesi. Pamuk hakkında aynı madde nedeniyle açılan dava, Türkiye ve uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuş, Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine, yargılanmasına gerek olmadığı gerekçesiyle bu dava geçen ay düşmüştü.

Yorumlar kapatıldı.