İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir din adamını öldürmek!

Taha Akyol

RAHİP Andrea Santoro’nun katil zanlısı, içine kapanık liseli bir genç. Okul arkadaşları onu fazla tanımıyor, zaten liseye ancak 7 gün devam etmiş, devamsızlıktan sınıfta kalmış. Herhangi bir ideolojik gruba veya dini cemaate mensup olduğunu düşündürecek semboller ve davranış kalıpları onda hiç görülmemiş. Hobileri, ilgileri de yok.

“Meczup” mu? Ona da benzemiyor! Çünkü “meczup”, ‘ilgisiz’ değildir, aksine bir şeyin aşırı derecede “cezbesine” kapılmıştır.

Katil zanlısı genç, imam hatip öğrencisi veya bir dini cemaatin mensubu olsaydı belli çevreler gök kubbeyi yıkardı! Ama katil zanlısı böyle biri de değil.

Arkadaşları tarafından dindar olarak da, dine ilgisiz olarak da bilinmiyor; bu konuda bir ‘özelliği’ yok!

Önyargılar…

‘Medeniyetler çatışması’ tezini maalesef giderek artan bir endişeyle daha fazla ciddiye alıyorum! Dünyanın her yerinde “öteki”ne, yani düşman sayılanlara karşı peşin hükümlü bir öfke yükseliyor. “Öteki”ni araştırmak yerine, canavar gibi görme psikolojisi yayılıyor, komplo teorileri kuruluyor, paranoyalar kabarıyor!

“Türkiye AB üyesi olursa, İslam Avrupa’yı istila eder!” diyen AB Komiseri Hollandalı Bolkestein gibi politikacılar!

Hz. Muhammed’i ve Müslümanları terörist olarak karikatürleştiren kafalar!

Edward Said’in “Orientalizm” adlı akademik eserinde ortaya koyduğu gibi, Batı’nın yüzlerce yıldır Doğu’yu karikatürleştirmesi, aşağılaması…

Doğu’nun tepkileri; Arap milliyetçiliği, Ortadoğu Devrimciliği, şimdi militan İslamcılık…

Ve Türkiye’de ise ülkenin satıldığı, misyonerlerin ülkeyi istila ettiği gibi paranoyalar kabarırken, psikolojik sorunları olduğu anlaşılan bir çılgın genç “papaz” öldürdü, hem de kilisenin içinde, ibadet ederken!

İslama zarar vermek

Hz. Ömer Kudüs’e gittiğinde, Hıristiyanların kutsal mekânlarını, bu arada “Kutsal Mezar Kilisesi”ni ziyaret ediyor. Namaz vakti geldiğinde Başrahip kilisenin bir köşesinde kılabileceğini söylüyor, Hz. Ömer “Hıristiyanlara saygısızlık olmasın” diye bunu kabul etmiyor, namazı dışarıda bir yerde kılıyor. Kilisede kılsaydı sonra Müslümanlar kiliseye el koyar diye kaygılandığını söylüyor. (1)

Fatih Bosna’yı fethettiğinde “Bosna rahiplerine” ferman çıkararak, “Memleketimde korkusuz, zahmetsiz, güvenlik içinde yaşayacaksınız” diyor hem de “yüz yirmi dört bin peygamber” üzerine ant içerek! (2)

Fakat bunlar gelenek ve bilgi… Zamanımızda ise toplumsal yapı değişmesi insanları geleneklerden koparıyor, yeni gelenekler de yeterince oluşamadığı için ‘lümpen’ kesitler oluşuyor; suç, uyuşturucu, şiddet dalgası tırmanıyor!

Batı’da İslam düşmanı provokasyonlar yapılırken, bir süredir misyonerlik söylentileriyle çalkalanan Trabzon’da ‘özelliksiz’ bir gencin aklına “papaz öldürmek” gibi bir ‘özellik’ geliveriyor!

Batı’daki her fanatik koyu hıristiyan değil. Bizde de dinsel özelliği olmayan bir çılgın genç “papaz”ı katledebiliyor!

Rahip Santoro herkesin saygısını kazanmış iyi bir insan, mümin bir din adamıydı. Türkiye’de Müslüman bir genç onu ibadet ederken öldürdü! Dünyaya yansıyan manzara bu!

İslama kim zarar verdi bu olayda?!!

Çok, çok düşünmeliyiz! Gerilimleri düşürüp sağ duyuyu güçlendirmeliyiz.

1) Prof. Işın Demirkent, Haçlı Seferleri, sf. 55.

2) Cevdet Paşa, Tezakir, 21, s. 84.

Yorumlar kapatıldı.