İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papaz cinayetinde bir gözaltı

Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi Papazı Andrea Santore cinayetinde önemli ipuçlarına ulaşıldı. Eşkali belirlenen sanığın robot resmi dağıtıldı. Cinayetle ilgili olarak bir kişi gözaltına alındı.

NTV
Güncelleme: 23:58 TSİ 06 Şubat 2006 Pazartesi

TRABZON – Andrea Santoro cinayetiyle ilgili soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında bazı gözaltılar olduğu ancak zanlıların görgü tanıkları tarafından teşhis edilmedikleri için serbest bırakıldıkları öğrenildi. Hala gözaltında tutulan bir zanlının ise sorgusu sürüyor.

Trabzon’daki iki yerel gazeteyi arayan bir kişinin ‘Türk Diriliş Birliği’ örgütü adına cinayeti üstlendiği öğrenildi. Telefondaki kişinin “İnfazlarımız sürecek” dediği de belirtildi.

Olay yerinde bulunan silah, kovan ve mermi çekirdekleri, Samsun kriminal laboratuvarı’nda incelendi ve silahın, daha önce başka bir olayda kullanılmadığı tespit edildi. Bu arada saldırganın kiliseden kaçarken bölgede bulunan bir işyerinin güvenlik kamerası tarafından görüntülendiği öğrenildi. Kameranın sahibi, saldırganın görüntülerini Trabzon polisine teslim etti. Görüntülerden yola çıkan polis eşgali belirlenen saldırganın robot resmini çizerek, ilgili birimlere dağıttı.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu de soruşturmanın hızlı ilerlediğini, her türlü delilin değerlendirildiğini açıkladı.

Olay yerine giden Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Gençsoy, kiliseye yapılan saldırının ilk olmadığını söyledi. Gençsoy, “Benzeri bir olay olmuştu. Kilisenin camları kırılmış, mezarlıkların başlıkları sökülmüştü ancak failleri bulunamadı” dedi.

Cinayetten sonra Trabzon’a giden İtalya’nın İstanbul Konsolosu Stefano Canzıo ise olayı “Fanatik bir eylemcinin ferdi bir saldırısı” olarak niteledi. Santoro’nun cenazesi İtalya’da toprağa verilecek.

ERDOĞAN: OLAYIN YAKIN TAKİPÇİSİYİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Santaro’nun öldürülmesiyle ilgili olarak, “Bir mabedin içerisine girmek suretiyle papazı vurmanın hiçbir tasvip edilir yanı yoktur” dedi.

Erdoğan, Trabzon’da meydana gelen olayın kendileri için “çok üzücü” olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Hele hele bu son Danimarka’daki gelişmeler, ardından Fransa’daki gelişme… Bunlardan sonra böyle bir olayın olması, bizi gerçekten çok çok üzdü. Nitekim olayın olduğu andan itibaren ifade ettiğimiz bir şey var. O da şudur; bu tür karikatürlerin çizimini nasıl özgürlüklere saygısızlık olarak görüyorsak, özgürlük sınırlarını aşmak olarak görüyorsak, nasıl edep dışı görüyorsak, yanlış görüyorsak ki ben bugünkü konuşmamda da söyledim, yakıp yıkmayı da yanlış bulduğumuzu ifade ettim. Hele hele bir mabedin içerisine girmek suretiyle orada kalkıp da papazı vurmak, bunun hiçbir tasvip edilir yanı yoktur. Şu anda çalışmalar en geniş manada devam ediyor. Olayın yakın takipçisiyiz. Gerek emniyet teşkilatımız, gerekse yürütme çalışma içerisinde. Temennimiz odur ki en kısa zamanda bu işin failinin tespit edilmesi ve yakalanması…”

İÇİŞLERİ BAKANI AKSU: OLAY ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRILIYOR

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Santaro’nın öldürülmesi olayının çok yönlü araştırıldığını bildirdi. Aksu, yaptığı açıklamada, kimden gelirse gelsin ve hangi gerekçeye dayanırsa dayansın şiddete hoşgörüyle bakmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Aksu, şunları kaydetti:

“Olayı şahsen ve hükümet olarak kınıyoruz. Hele hele olayın bir mabette, bir din adamın karşı yapılmış olmasını asla tasvip etmiyor vekınıyorum. Olay emniyet mensuplarımız ve Cumhuriyet başsavcılığımızca çok yönlü araştırılıyor. Yeni bilgi alındığında gerekli açıklama yapılacaktır. Şunu bir daha söylüyorum: Hiç kimse şiddetle bir yere varamamıştır, varamaz, varamayacaktır.”

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rafet Akgünay’ın da Bakan Gül adına Ankara’daki Vatikan ve İtalyan büyükelçilerini arayarak, Trabzon Santa Maria Kilisesi Papazı Andrea Santaro’nun öldürülmesinden dolayı üzüntülerini ilettiği, olayı şiddetle kınayarak, başsağlığı dilediği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Santaro’nun silahlı saldırı sonucu öldürülmesini şiddetle kınadığını açıkladı. Bakanlığın yazılı açıklamasında, “Bu haince saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denildi.

ÇİÇEK: NEFRETLE KINIYORUZ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Trabzon’da bir rahibin öldürülmesiyle ilgili olarak, “Cinayetin bir mabette ve din adamına karşı işlenmiş olmasını büyük nefretle kınıyoruz. Hükümet olarak ve Türk Halkı olarak cinayetleri, şiddeti asla tasvip etmemiz mümkün değildir” dedi.

Çiçek, hükümet adına yaptığı açıklamada, saldırıdan hükümet olarak büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Çiçek, şunları kaydetti:

“Hükümet olarak ve Türk halkı olarak cinayetleri, şiddeti asla tasvip etmemiz mümkün değildir. Sebebi ne olursa olsun ve ne amaçla kim tarafından işlenirse işlensin bunları makul ve meşru görmemiz, olayı anlayışla karşılamamız asla mümkün değildir. Olay emniyet güçlerimiz ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığımızla birlikte çok yönlü olarak soruşturulmaktadır. Olayın varsa bağlantıları, kimin tarafından ve niçin işlendiği araştırma sonucunda ortaya çıkacaktır. Hükümet olarak bu cinayetin gerçek yönlerinin ortaya çıkarılması için her türlü çaba gösterilmektedir.”

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Trabzon’da Sancta Maria Kilisesi’nde Papaz Andrea Santaro’ninöldürülmesinin, münferit hareket etmiş dengesiz bir fanatik tarafındanyapılmış bir eylem olabileceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.