İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE ERMENİLERİ BASIN SÖZCÜLÜĞÜNÜN BASIN AÇIKLAMASI

TOPLUMUMUZUN DEĞERLİ ÜYELERİ

2005 yılının Ocak ayında kitabının tanıtımı için İstanbul’da bulunan Suriyeli gazeteci yazar Salpi Kasbaryan’ın Patrik Hazretleriyle yapmış olduğu mülakat, bir yıl sonra Beyrut ve Suriye Ermeni basınında yayınlanmıştır. Mülakatın içeriği hakkında başlatılan tartışmalar, bir süre sonra başka mecralara çekilerek cemaatimizin yapısına ve kurumlarımızın yönetim usulüne ilişkin lüzumsuz bir tartışma haline getirilmiş, zihinlerde yok yere bir kavram karmaşasına yol açmıştır.

Her toplumda olduğu gibi cemaatimizde de farklı düşünen bireylerin bulunması gerekli ve sevindirici bir görüntüdür. Ancak, farklı düşünceler toplumu bireysel arzulara göre şekillendirme amacına yönelmemelidir. Örneğin bazı kişiler Ermeni okullarının yönetiminin yüzyıllardan beri bu işi yapan mahalli vakıflardan alınarak sivil yöneticilere aktarmayı önerebilmekte, bu suretle toplumun sivilleşeceğini iddia etmektedirler. Ancak bu kişiler değişimin yöntemini ortaya koyamadıkları gibi, söz konusu okulların zaten azınlık vakıflarının halk tarafından seçilmiş sivil temsilciler tarafından yönetildiğini ve bu okullardaki tedrisatın laik Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı doğrultusunda yürütüldüğünü gözlerden kaçırmaktadırlar. Kaldı ki azınlık okullarını, azınlık vakıflarından ayırmak, bütçeleri vakıf akarları ve sevgi yemekleriyle denkleştirilen bu okulların çok geçmeden kapanması kararına imza atmak demektir.

Altının önemle çizilmesi gereken bir diğer gerçek de Patrik Hazretleri dışında hiçbir şahsın Türkiye Ermenilerini temsilen konuşma hakkına sahip olmadığıdır. 545 yıllık bir makamın sahibi olan Patrik Hazretleri, Türkiye’deki Ermeni Kilisesi üyesi tüm T.C. vatandaşlarının tek temsilcisidir. Kendileri, Ermeni kökenli vatandaşları ayırım gözetmeksizin kucaklamakta ve sorumluluklarını olanakların, yasaların ve genel konjonktürün izin verdiği nispette yoğun bir çaba sarf ederek yerine getirmeye çalışmaktadırlar.

TÜRKİYE ERMENİLERİ BASIN SÖZCÜLÜĞÜ

Yorumlar kapatıldı.