İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karikatürler ilk kez bir İslam ülkesinde

Ürdün’de Hz. Muhammed karikatürlerini basan haftalık gazete El Şihan’ın yayın yönetmeni sordu: ‘Bu karikatürler mi, yoksa insanları kameralar önünde boğazlayanlar mı İslama daha çok zarar veriyor?’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ürdün’de magazin ağırlıklı haftalık bir gazete, Avrupa basınında yayımlanarak İslam dünyasında fırtınalar koparan 12 Hz. Muhammed karikatüründen 3’ünü sayfalarına taşıdı ve Müslümanları aklıselime davet etti.

“El Şihan” adlı gazete, önce Danimarka, ardından Norveç ve daha sonra da Fransa, Almanya gibi değişik Avrupa ülkelerinde gazetelerde yer alan karikatürlerin yanı sıra Genel Yayın Yönetmeni Cihad Momani’nin imzasıyla, “İslama halel karşılığında İslami intifada” başlıklı başyazısında dünya Müslümanlarına “mantıklı olun” çağrısı yaptı.

“Halel” kelimesini tırnak içinde kullanan Momani, “Acaba İslama hangisi daha çok zarar veriyor? Bu karikatürler mi, yoksa insanları kaçırarak kameralar önünde boğazlayan eylemcinin ya da Amman’daki bir düğün töreninin ortasında kendini havaya uçuran bir intihar bombacısının görüntüleri mi?” diye sordu.

AFP’nin sorularını yanıtlayan Cihad Momani, “Bu karikatürleri gönüllü olarak yayımladığını, çünkü insanların neye karşı ayaklandığını bilmelerini istediğini” belirtti, “İnsanlar görmedikleri karikatürlere saldırıyor” dedi. “El Şihan” gazetesinde yer alan 3 Hz. Muhammed karikatüründen biri, peygamberi başında sarık biçiminde fitili ateşlenmiş bir bomba taşırken gösteriyor.

El Şihan ise bayilerde 1 gün kalabildi. Yayıncı şirket, gelen tepkiler üzerine gazeteyi piyasadan çektiğini, yayın yönetmeninin sözlerini reddettiğini ve ‘iğrenç’ diye nitelediği olayda sorumluluğu olanları ortaya çıkarmak için inceleme başlatıldığını duyurdu.

Yayın yönetmeni kovuldu

Önceki gün Hz. Muhammed karikatürlerini yayımlayan Fransız France-Soir gazetesinin Mısır kökenli sahibi Raymond Lakah, dün Yayın Yönetmeni Jacques Lefranc’ı kovdu. Lakah, “Jacques Lefranc’ı, her bireyin samimi inançlarına güçlü saygı duyduğunun bir ifadesi olarak yayın yönetmenliği görevinden almaya karar verdiğini” belirtti. Lakah, Müslüman topluma ve bu yayından dolayı öfke ve kızgınlık duyan herkese özürlerini sundu.

Boykot büyüyebilir

Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Hz. Muhammed karikatürlerinin Avrupa’nın başka gazetelerinde de yayımlanmasının, halihazırda Danimarka ürünlerini boykot eden Arap ülkelerindeki boykotu daha da büyütebileceğini belirtti. Bakan, “Hâlâ tavırlarını belirlemeyen ülkeler var. Şimdi de Fransa, Almanya ve Avusturya gibi ülkeler karikatürleri yayımladı. Bu olayları alevlendirebilir” dedi.

8 ülkede yayımlandı

İslam peygamberi Hz. Muhammed’i terörist olarak gösteren karikatürler 8 Avrupa ülkesinde yayımlandı. Karikatürlere yer veren yayın organları şunlar:

DANİMARKA: Jyllands-Posten

NORVEÇ: Magazinet

FRANSA: France-Soir

ALMANYA: Die Welt

İTALYA: La Stampa

İSPANYA: El Periodico

HOLLANDA: Volkskrant

İNGİLTERE: BBC

‘Rüşdi öldürülseydi cesaret edemezlerdi’

Lübnan’daki Hizbullah Örgütü’nün lideri Hasan Nasrallah, bazı Avrupa ülkelerinde Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasını değerlendirirken, “Salman Rüşdi hakkında çıkarılan ölüm fetvası uygulansaydı, bu tür hakarete cesaret edemezlerdi” dedi. Nasrallah, “Bir Müslüman evladı çıkıp İmam Humeyni’nin fetvasını uygulamış olaydı, Danimarka, Norveç ve Fransa’da Hz. peygambere dil uzatma cesaretini gösteremeyeceklerdi. Danimarkalıların ifade özgürlüğünü öne sürerek özür dilemeye yanaşmamasını anlamıyoruz” dedi. İran yönetimi, dini liderleri Humeyni’nin, “Şeytani Ayetler” adlı kitabı yüzünden Rüşdi hakkında 1989’da çıkardığı idam fermanının uygulanmayacağını 1998’de açıklamıştı.

Dini liderler esefle kınadı

Semavi din temsilcileri, bazı Avrupa medyasında Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasını kınadı. Katolik Kiliseleri Birliği Sözcüsü George Marovich, Ortodoks Kilisesi Ruhani lideri Patrik I. Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Süryani Kadim Patrik Vekili Yusuf Çetin, Süryani Katolik Cemaati ve Dinler Arası Diyalog Komisyonu Başkanı Yusuf Sağ imzasıyla yapılan ortak açıklamada, “İbrahim Peygamber çocukları olarak sevgi ve işbirliği içinde olduğumuz İslamın Peygamberi’ne saygısızlık edilmesini elem ve esef ile karşıladığımızı açıklıyor, yeryüzünde ilahi sevginin hâkim olması için Müslüman kardeşlerimizle birlikte dua ediyoruz” denildi.

Yorumlar kapatıldı.