İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da ’Türkiye Yılı’ da kutlanacak

Uğur ERGAN/ANKARA

Fransa, bu yılın Nisan-Kasım ayları arasında kutlayacağı ‘Ermenistan Yılı’nın ardından, 2007’de de ‘Türkiye Yılı’nı kutlayacak. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy’nin dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinde, ‘Türkiye Yılı’nın kutlanacağını söylediği öğrenildi.

Douste-Blazy basın toplantısında da, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir soruya, “AB’nin temelinde uzlaşma ve dayanışma vardır. Günümüz, artık itilaflı konuları açma ve tartışma, gönüllü olarak geleceğe bakma zamanıdır. Bu konular tarihçilerin olduğu kadar tüm toplumun da işidir. Fransa, Türkiye’nin bu konuda başlattığı açılımları kaydetmiştir. Konunun Türk toplumunda tartışılmasının devamından yanayız. Fransa’da 2001’de çıkarılan yasa, 1915’de yaşanan trajediyle ilgili bir toplumun hassasiyetini ortaya koymuştur” cevabını verdi.

İRAN KONUSU

Görüşmelerde Douste Blazy’nin İran konusunda, “AB içinde çabuk ve kararlı bir görüş oluşturmaktayız. Bu süreç İran’ı zorlayacaktır. Gerilimin tırmanmasını önlemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin İran’a bazı mesajları vermesini önemsiyoruz” dediği öğrenildi.

Gül’de, Fransız meslektaşına İran’ı “Bir çıkmaz sokağa girmemesi” için defalarca uyardığını ve uyarılarını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.