İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye siyasi destek Fransa ihale peşinde

İşadamlarıyla Türkiye’ye gelen Fransa Dışişleri Bakanı Douste-Blazy, önemli ihaleleri hedeflerken, Ankara; Kıbrıs ve AB için destek arıyor

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy’nin bugün başlayacak iki günlük Türkiye ziyareti, iki ülke arasında son dönemdeki gerginliklerin aşılması ve yeni işbirliği olanaklarının ortaya çıkması açısından önemli olacak. Blazy, kalabalık bir işadamı heyetiyle geleceği Türkiye’den büyük ihaleler kazanmayı planlarken Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Kıbrıs ve AB konularında destek arayacak. Fransız heyetinde Eurocopter, Arianespace, Suez, Eutelsat gibi önde gelen şirketlerin yöneticileri de bulunuyor.

Philippe Douste-Blazy, Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek. Temaslarını Gül’le gerçekleştirecek olan Philippe Douste-Blazy, beraberinde Fransa’nın TÜSİAD’ı olarak bilinen MEDEF’in önde gelen işadamlarını ve önde gelen parlamenterleri de getirecek.

Blazy temel atacak

Konuk Bakan, Başmüzakereci Ali Babacan ve kuş gribi konusunu ele almak için Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile de bir araya gelecek. Douste- Blazy, Ankara’da eğitim veren Fransız Lisesi’nin yeni binasının temelini de atacak.

Konuk bakanın gündeminde ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi yer alıyor. İki ülke arasındaki ticareti artırmak isteyen Fransa, Türkiye’deki önemli yatırımların ihalesini de almak istiyor. Bunlar arasında nükleer santral inşaatı, savunma sanayii ihaleleri önde geliyor. Fransa’nın ilgilendiği alanlar arasında çevre de geliyor.

Özellikle katı atık ve su arıtma konusunda önemli deneyime sahip Veolia-Environment şirketi de heyetle Ankara’ya gelecek. Türkiye’nin çevre konusunda 2014 yılına kadar 50 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor.

Heyette yer alan diğer şirketler ise TSK’nın helikopter ihalesinde kendine şans arayan Eurocopter, uzay sanayi çalışmalarıyla bilinen Arianespace, Suez, Eutelsat, Veolia-Environnement, Areva, Alstom, Arcelor, Fabre ilaç laboratuvarları olarak sıralanıyor. Heyette, Senato Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Senatör Jacques Blanc, Robert Del Picchia ve Ulusal Meclis Fransa-Türkiye Dostluk Grubu üyesi milletvekili Philippe Rouault da bulunacak.

Ankara’nın gündemi ise daha çok siyasi alanda Fransa’nın desteğini alabilmek. Dışişleri Bakanı Gül’ün Kıbrıs konusunda yeni açıklanan eylem planı hakkında Douste Blazy’yi bilgilendirmesi ve hem AB hem de BM nezdinde desteğini istemesi öngörülüyor. Gül, her iki kurumun da önde gelen üyesi Fransa’nın, Türkiye-AB ilişkileri açısından da desteğini yinelemesini bekliyor. Fransa’dan bazen Türkiye’nin adaylığına dönük olumsuz mesajlar geliyor.

Ermenistan yılı tepkisi

Gül-Blazy görüşmesinde Fransa’nın 2006’yı Ermenistan yılı ilan etmesinin rahatsızlığını da iletebileceği kaydediliyor. Ankara, bu yıl Fransa’daki Ermeni diasporasının soykırım iddialarını daha cesaretli dile getirip kampanyalar düzenleyeceği kaygısında.

Yorumlar kapatıldı.