İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarabya Oteli satışa çıktı

İstanbul ‘cemiyet’ hayatının önemli mekânı, Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez dekoru Büyük Tarabya Oteli satışa çıkarıldı. Emekli Sandığı’nın elinde bulunan otelin renkli bir geçmişi var

RADİKAL – İSTANBUL – İstanbul’un siluetini belirleyen önemli mekânlardan, Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez dekoru olan Büyük Tarabya Oteli satışa çıkarıldı. Emekli Sandığı’nın elinde bulunan otelin renkli bir tarihi var.

Büyük Tarabya Oteli’nin bulunduğu yerde önceden meşhur Tokatlıyan Oteli vardı. 19. yüzyılda yapılan ve Tokatlıyan adlı Ermeni ailesi tarafından işletilen otel, uzun yıllar İstanbul’da azınlıkların ve sosyetenin gözde mekânları arasında yer aldı. Tarihi bina 1954’te çıkan bir yangın sonucu küle dönüşünce, yerine Emekli Sandığı kuruluşlarından Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. tarafından bir otel yapılmasına karar verildi. İnşaatı yedi yılda tamamlanan Büyük Tarabya Oteli, 261 odasıyla 1964’te hizmete açıldı.

Üçüncü beş yıldızlı otel

Büyük Tarabya Oteli’nin yapısı mimarlar ve sanat çevreleri tarafından Boğaziçi’nin klasik siluetini bozduğu için eleştirilse de, otel kısa sürede en az Tokatlıyan Oteli kadar popüler oldu. Bunda otelin tabelasındaki beş yıldızın da önemli payı vardı. Ne de olsa burası, Hilton ve Divan’dan sonra Türkiye’nin üçüncü beş yıldızlı oteliydi.

Büyük Tarabya Oteli, İstanbul’da cemiyet hayatına damgasını vurunca zengin mekân sıkıntısı çeken Yeşilçam’ın dikkati de buraya yöneldi. Plajı, havuzu, barı, diskoteği ve güzel döşenmiş odaları ile Büyük Tarabya Oteli, nice romantik ve polisiye filme ev sahipliği yaptı. Kısa sürede Türk sinemasının 1970’lerdeki vazgeçilmez platosu oldu.

Şoray ile Adlı burada tanıştı

Ekrem Bora ve Türkan Şoray’ın başrolünü paylaştığı Yeşilçam klasiği ‘Kadın Severse’, burada çekilen filmler arasında yer aldı. Otel birçok ünlünün aşkına da tanıklık etti. Örneğin Türkan Şoray ile Rüçhan Adlı, Büyük Tarabya Oteli’nde tanıştı.

1980’lerde özelleştirme ‘yükselen değer’ olunca Emekli Sandığı’na bağlı otellerin işletmesinin özel sektöre devri gündeme geldi. 1985’te Emekli Sandığı’na ait beş otelin revize edilerek işletmelerinin özel sektöre devri kararlaştırıldı. Proje on yıl bürokrasinin tozlu raflarında kalınca, Emek Otelleri’nin hizmet kalitesi düştü, eşyaları demode oldu. Oteller yarı kapasiteyle çalıştığı için zarar etmeye başladı.

2002 yılında otelin işletmesini devralan Milenyum Oteller Grubu, eşyaları yenileyeceği için otelin duvar ve tavan lambrilerinden, yangın çıkışını gösteren levhalarına kadar tüm mallarını açık artırma yoluyla satışa çıkardı. Toplam 2 bin parçanın satışa sunulduğu müzayedede, otelin tarihi eşyaları komik fiyatlarla alıcı buldu.

Otel 30 Haziran 2002’de tadilata alınmak üzere işletmeye kapatıldı. Emekli Sandığı’nın üstlendiği tadilat işlemi ödeneksizlik nedeniyle tamamlanamayınca, otel Milenyum Grubu tarafından işletmeye de açılamadı. Sonuçta oteli ne tadil edebilen, ne de açabilen Emekli Sandığı, zararlar artınca Tarabya Oteli’ni de diğer otelleriyle birlikte satmaya karar verdi.

‘Emek’ otelleri

Büyük Tarabya Oteli: 31 Ocak günü Resmi Gazete’de yapılan duyuruyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı.

Büyük Efes Oteli: 26 Aralık 2005’te 121.5 milyon dolara Tahincioğlu Nida-M.V. Ortak Girişim Grubu’na satıldı.

Büyük Ankara Oteli: 26 Ocak 2006’da 36 milyon 830 bin dolara Çelikler İnşaat AŞ’ye satıldı.

İstanbul Hilton Oteli: 15 Kasım 2005’te 255.5 milyon dolar bedelle Doğan Grubu’na satıldı.

Stad Otel: İşletme hakkı 30 yıl için Radisson SAS’a devredildi.

Çelik Palas: İşletme hakkı 15 yıl için Raffles International (Swissôtel) şirketine devredildi.

Maçka Oteli: 15 yıllığına Radisson SAS şirketine kiralandı.

Yorumlar kapatıldı.