İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Gavur müziği´ skandalı TBMM gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu’nun, Pavorotti CD’sini dinleyen sanatçılara müdahale edip etmediğini sordu.

Şimşek, Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nun Yunanistan’ın Selanik kentinde verdiği konserden dönerken, Erenoğlu’nun otobüste dünyaca ünlü sanatçı Pavorotti’yi dinleyen sanatçılara “Bu kadar gavur müziği yeter” diyerek müdahale ettiği iddialarını gündeme getirdi.

Erenoğlu’nun, Pavorotti’yi dinleyen sanatçıları “vatan hainliği” ile suçlayıp suçlamadığını soran Şimşek, konunun iletildiği TRT Ankara Radyosu Müdürü Şenol Göka’nın ise sanatçılara “İstediğiniz makama başvurabilirsiniz ama sonuçlarına katlanırsınız” şeklinde yanıt verip vermediğini öğrenmek istedi.

CHP’li Şimşek, şu sorularının cevaplandırılmasını istedi:

“Koro sanatçılarına hakaret eden, moral ve motivasyonunu bozan Ankara Radyosu Çoksesli Müzikler Müdürü Ergin Erenoğlu’nun görevden alınması düşünülmekte midir? Ankara Radyosu Müdürü Şenol Göka ile ilgili idari bir işlem yapılacak mıdır?

Erenoğlu, herhangi bir dalda müzik eğitimi almış mıdır? TRT Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüklerinde müzik ile ilgili kaç birim vardır?

Bu müdürlüklerde, idarecilik görevini yürütenlerin kaçı müzik eğitimi almıştır? Söz konusu yöneticiler hangi okullardan mezun olmuştur?”

TRT’DEN AÇIKLAMA

TRT Genel Müdürlüğü, Yunanistan konseri dönüşü, koro sanatçılarıyla yönetici arasında yaşanan olay konusunda yapılan şikayetin aynı gün işleme konulduğunu bildirdi.

TRT Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, bir gazetenin, bugünkü nüshasında manşetten yayımladığı “Kapatın Lan Şu Gavur Müziğini” başlıklı haberde, üzüntü verici ve münferit bir olaya yer verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“TRT; kamu hizmeti yayıncısı olmanın bilinci ve sorumluluğu ile yayınlarında müziğin her türüne yer vermektedir. Korolarıyla, orkestrasıyla, sanatçılarıyla, düzenlediği yarışmalarla farklı müzik türlerinin yaşatılması, geliştirilmesi ve sevdirilmesini amaçlamaktadır. Çok Sesli Batı Müziği de tıpkı Türk Halk, Türk Sanat Müziği gibi bizim için önemlidir ve gerek televizyon, gerekse radyo yayınlarımızda yeterince yer bulmaktadır. Türk halkının, müziğin bir çok türünde olduğu gibi Çok Sesli Batı Müziği ile ilgili beklentilerinin de TRT yayınları ile karşıladığı unutulmamalıdır.

Haberde belirtilen olayla ilgili olarak 8 Kasım 2005 tarihinde verilen şikayet dilekçesi aynı gün işleme konulmuştur. Ayrıca, 24 Ocak 2006 tarihinde bizzat Genel Müdür Vekili Ali Güney tarafından soruşturmanın detaylandırılması talimatı verilmiştir. Soruşturma halen devam etmektedir.

Ancak, otobüsle yapılan bir yolculuk sırasında, şahıslar arasında yaşanan münferit bir olayın büyük bir Kurum’a mal edilmesi, Kurum’un yaklaşımı olarak yansıtılması ve konunun manşete taşınmasının doğru bir yaklaşım olmadığı düşünülmektedir.” Açıklamada ayrıca, TRT tarafından yapılan işlemler hakkında kamuoyunun bilgilendirileceği de belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.