İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni, Yahudi, Rum asıllı olmak önemli mi?

Arslan Tekin

Bir gazeteci soruyor: “Ermeni asıllı olmak farklı mı?”

Evet, farklı.

Diyor ki gazeteci:

“Bilmem dikkatinizi çekiyor mu, bazı haberlerde sık sık ”Ermeni asıllı kuyumcu soyuldu” veya ”Yahudi asıllı fabrika sahibi dövüldü” gibi tanımlamalara rastlanıyor. (…)

Belki de bu haberleri yazanlar farkında değiller, ancak bu farkı vurgulayarak ayrımcılık yapıyorlar.

Kürt asıllı, Arnavut asıllı, Ermeni asıllı…

Hepimiz Türk değil miyiz?

Medya ne yaptığını pek bilmiyor galiba…” (Mehmet Ali Birand, Posta, 28 Ocak 2006.)

***

Birkısım basın-yayın organı ne yaptığını bilmiyor çokluk… Ama burada ne yaptığını biliyor. Fark yalnız Yahudiler, Ermeniler ve Rumlar için kullanılıyor. Lozan”da bunlar “azınlık cemaati” statüsüne alınmışlardır. Onlar imtiyazlıdırlar. Bunun için Yahudi, Ermeni, Rum olduklarını belirtmek normaldir.

Yukarıda metni yazan gazeteci elmayla armudu toplamış… Kürt ve Arnavut yanına Ermeni”yi koyamaz. Türkiye”de yaşayan Müslüman unsurların ortak adı Türk”tür. Azınlığa mensup olanlar da bu kültür içinde yetiştiklerinden kendilerini Türk sayıyorlarsa bir itiraz olamaz elbette.

Vize problemi aşılmalıdır

Belki ayda bir bir ülkeden bir ülkeye geçerim, mutlaka bir sıkıntı yaşarım. Bir önceki geçişimde ya mühür yanlış yere vurulmuştur, ya iki mühür de gidiş”tir veya geliş”tir… Yahut vize problemiyle karşılaşırım. Birinde de AB üyesi bir ülke, daha önce iki defa gittiğim hâlde, üçüncüsünde vize vermedi! Bir ara yeşi pasaportum da vardı… Yeşil pasaport Avrupa ülkeleri için bir nimet! (Onun içindir ki, yşil pasaport alanların sayısının azaltılmasını insanlarımızın zararına görüyorum.)

Öteden beri vizelerin manasızlığı üzerine yazdım. Özellikle komşu ülkeler birbirine vize uygulamamalıdırlar.

İran zaten Türkiye”ye vize uygulamıyordu. Gazeteciysen vize alacaksın yalnız.

Gürcistan”la karşılıklı vize uygulamasına son verildiğini yazdı gazeteler. Gürcistan”la karşılıklı vize uygulandığını bilmiyordum… Bir gidişimde vize aldığımı hatırlamıyorum. Sanırım sınırdaki giriş vizeleri kaldırıldı. Çok da iyi oldu. Bir heyetle, Tiflis”te Gürcistan”ın eski devlet başkanı Eduard Şevardnadze”yle görüştüğümüzde, Gürcistan”ın eski devlet başkanı: “Türkiye”ye sınıra gerek yok. Sınır kontrolü yalnız eroin ve silâh kaçakçığılı için yapılır.” demişti. Şevardnadze bu kadar bize yakınlık duyuyordu.

***

Beni üzen Türk cumhuriyetleri arasındaki vizeler. Gerçi Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan”da bir vizeden bahsedilemez ama Özbekistan ve Türkmenistan”da uygulamalar farklı… Özbekistan”da birtakım hâdiseler olduğu, Türkmenistan devlet başkanına suikast düzenlendiği için vizeyi sıkı tutuyorlar diyelim, Türkiye de buna karşılık mı vermeli!… Evvelden sınıra veya hava alanına gelen 10 dolar ödeyip giriyor, bir ay kalabiliyordu. Türkmenistan”ın durumunu tam bilmiyorum ama Özbekistan”a Türkiye”nin muamelesi yakışıksız… Türkiye de Özbekistan”a karşılık gösterirse çok ayıp… Bir Özbekistan vatandaşı Türkiye”ye gidebilmek için davet beklememeli… Hem kim kimi davet edecek?

Geçen gün Taşkent”te büyükelçiliğe uğradım… Daha önce vize isteyenleri bayağı yokuşa sürüyorlardı. En azından “horlama” bitmiş… Davetin varsa bugün evrakını ver yarın al, usûlüne geçilmiş ama vize eskisi gibi ülkeye girişte uygulanmalıdır.

Yorumlar kapatıldı.