İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşte `mavi kanlı´ Hıristiyan Lazlar

Karadenizli sanatçı Fuat Saka’nın da ‘Lazların ataları’ olarak tanımladığı Megrellere konuk oluyoruz. ‘Biz mavi, yani asil kanlı insanlarız’ diyen Megreller, Karadenizlilere benzerliklerini anlattı

CENK BAŞLAMIŞ Moskova/Tiflis

Karadeniz kıyılarında yüzyıllardır ilginç bir halk yaşıyor… Genellikle sarı saçlı, mavi gözlüler, çengel burunlular, romantik ve şakacılar. Farklı görüşler de olsa, bu halka yani Megrellere kısaca ‘Hıristiyan Lazlar’ deniyor…

Wato Tsomaia, kızı Rodami ve oğlu Lasha ile Tiflis’te yaşıyor. Evlerine konuk oluyoruz… Megrel Tamuna Toloraia da sohbete katılıyor. Konu Megreller, yani Ortodoks Hıristiyan Lazlar. Tarih boyunca Megrelya olarak anılan bölgede yaşamışlar. Günümüzde sayıları birkaç yüz bin dolayında.

“Acaba Hıristiyan Lazlar ile Müslüman Lazların ortak özellikleri var mı?” diye merak ediyoruz.. Tamuna, hüzünlü bir Megrel melodisi mırıldanırken duruyor, “Bir Türk Laz şarkısı duyduğumda çoğunu anlıyorum” diyor. Bu çok şaşırtıcı değil, çünkü Hıristiyan ve Müslüman Lazlar aynı dilin farklı lehçelerini konuşuyor. Bayan Tsomaia, “Türkiye’de yaşayanların da kökeni Megrelya” diyor. Rodami, “Abartmasını severiz. Bir yakınımızı kaybettiğimizde yedi gün yas tutarız” diyor.

Hamsili mısır ekmeği

Aile diğer Megreller gibi yemeğe çok meraklı: Anne koşup mısır unu getiriyor, “Hamsili ekmeğe bayılırız” diyor. Tamuna, “Megreller farklıdır. Mavi renkli kan, yani asil kan taşıdığımıza inanırız” derken, ev sahipleri Türk konuklarını yeterince ağırlayamadıklarını düşünmüş olmalılar ki, bir reçel kavanozuna koydukları ‘acıka’yı, yani cevizli acılı sosu ‘yolluk’ olarak veriyor.

Orhan Veli hayranı

Müziğine ‘Lazca caz’ adı verilen Karadenizli ünlü sanatçı Fuat Saka da, Megrellerden “Lazların ataları” olarak söz edildiğini söylüyor. Tea Zakaradze ise Türkçeyi, Türk şiirini, özellikle Orhan Veli’yi çok sevmiş.

O kadar ki, şairin dizelerini Gürcüceye çevirmeye karar vermiş. İstanbul Üniversitesi mezunu Zakaradze, “Onun mükemmel şiirlerini Gürcü halkı da okusun istedim” diyor.

Yorumlar kapatıldı.