İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiliz vekiller, soykırım kitabına sahip çıktı

İngiliz Lordlar ve Avam Kamarası, TBMM’ye gönderdiği gayri resmi bir cevapla 28 Nisan 2005’te yazdığı mektubunu geri çekmesini istedi.

Parlamento başkanının müdahil olmayı reddettiği için “resmi” nitelik kazanmayan cevabi mektupta ayrıca TBMM’ye konuyla ilgili ortak bir konferans düzenleme teklifi yapıldı. TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Londra’daki Türk büyükelçiliğine gönderilen 26 Ocak tarihli mektup 20 Lordlar, 13 de Avam Kamarası üyesi tarafından imzalandı. Mektubun yayınlanması için kampanya yürüten Lord Avebury, Zaman’a yaptığı açıklamada, bütün çabalarına rağmen mektubun “resmi” bir nitelik kazanamadığını söyledi.

Lord Avebury’nin ofisinden 26 Ocak’ta yapılan açıklamada, TBMM’nin 28 Nisan’da gönderdiği mektuba 6 maddede cevap verildi. Cevabi mektuba göre:

Mavi Kitap, Arnold Toynbee tarafından olaylara bizzat şahitlik yapmış kişilerin anlattıkları üzerine yazılmıştır.

Kitabı destekleyen belgelere ulaşmak çok kolaydır; ancak bu ayrıntı TBMM mektubunda dikkate alınmamıştır.

TBMM mektubunda iddia edildiği gibi Arnold Toynbee, Mavi Kitap’ın defolu olduğunu söylememiştir.

Mektup, kitabın tek kaynağının ‘Savaş Propaganda Bürosu’ olduğunu kaydetmektedir. Bu doğru değildir. O dönemde bu olayları doğrulayan yüzlerce tarafsız konsolosluk görevlileri ve misyonerler vardı.

Tarafsızların raporları ABD ve Alman diplomatik yazışmaları tarafından da teyit edilmiştir.

Mavi Kitap’ta yayınlanan 150 şahidin anlattıklarının kaynakları yakınlarda bulunan bir Savaş Propaganda Bürosu belgesinde bulunmamıştır. Bunlar yıllardır bilinmekte ve neşredilmektedir.

Lordlar ve Avam Kamarası’nın gayri resmi cevabı, TBMM’nin konuyla ilgili doğru bilgilendirilmediğini iddia ederek, Meclis mektubunun konuyu bilen Türk akademisyenlerinin görüşlerini de yansıtmadığını savundu. TBMM’yi konuyla ilgili bir yuvarlak masa toplantısına çağıran mektubun son derece dikkatli kaleme alındığı gözleniyor. Cevap, TBMM’nin 28 Nisan tarihli mektubunu geri çekmesi talebi ile son buluyor.

30.01.2006

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.