İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´dan görünecek

Kars Belediyesi’nce Mehmet Aksoy’a sipariş edilen 30 metre yüksekliğindeki ‘İnsanlık Abidesi’ heykeli Ermenistan’dan da görünecek. ‘İnsanlık Abidesi’ Türkiye’nin en büyük heykeli olacak

MÜJDE YAZICI

İSTANBUL – Türkiye’nin en büyük heykeli Kars’a dikilecek. ‘İnsanlık Abidesi’ ismini taşıyan heykel, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun da deyişiyle, kin ve nefretten, düşmanlıktan çok çekmiş bir bölgede barış ışığı yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu yüzden olsa gerek heykeltıraş Mehmet Aksoy hayli heyecanlı. Heykel maketinin basına tanıtıldığı toplantıda Aksoy, maketin önünde gazetecilere poz verirken gözleri doluyor. Yaptığı kısa konuşmasında da bu heyecanını gizlemiyor: “Bir teraziye konulduğunda kalp tüyden hafif olmalı. Bence savaşın ortasında büyüyen bir çocuğun kalbi artık ‘ağırlaşmıştır’. Çocuklarımızın kalplerini kin, nefret, intikam, düşmanlık gibi duygulardan arındırmalıyız.”

350 bin YTL’lik heykel

Bu düşüncelerden yola çıktığını belirten Aksoy, 30 metre yüksekliğinde olacak heykeli 15 Ekim’e kadar tamamlayacak. Heykel; tarihi Kars Kalesi’ne bakan Sukapı Mahallesi’ndeki tepeye yerleştirilecek ve civar yerleşimler ile Ermenistan’dan da görülebilecek. Heykelin dikey kısmında ikiye bölünmüş bir insan figürü var. İkiye bölünmüş bu kişi, eliyle diğerinin omuzuna dokunuyor. Aksoy, “Dokunmak çok önemli” diyor. Buradaki dokunuş için iyi niyet veya umudun köprüsü de denebilir. Heykelin alt kısmında ise suyla tamamlanacak kanlı gözyaşı döken bir göz figürü yer alıyor. 350 bin YTL’ye mal olacak heykel, sponsorlar yardımıyla finanse edilmiş.

‘Tükürüğün’ intikamı!

‘İnsanlık Abidesi’ni ilginç kılansa kuşkusuz heykelin AKP’li bir belediye tarafından Mehmet Aksoy’a sipariş edilmesi. Bilindiği gibi, AKP’nin ağır toplarından Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mehmet Aksoy’un bir parktaki heykelini müstehcen bulmuş ve “Tükürürüm böyle sanatın içine” diyerek heykelin kaldırılmasını emretmişti.

Heykelin tanıtım toplantısına Aksoy, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun yanı sıra basın toplantısına Aytemiz Şirketler Grubu’ndan İsmail Aytemiz, Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy katıldı. Ekinci, Türkiye’de en çok heykele sahip olan şehrin Kars olduğunu belirtirken Kars’ta heykele büyük önem verildiğini söyledi. Başkan Alibeyoğlu ise “Bu heykel Anadolu medeniyetlerinin barışçıl ve hümanist kültür mirasını yansıtacaktır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.