İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elekdağ: TBMM, Mavi Kitap mektubunu geri çekmez

CHP İstanbul Milletvekili emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ, TBMM’nin İngiltere Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası’na “Mavi Kitap”la ilgili yazdığı mektubu geri çekmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

TBMM’nin konuya ilişkin adımının bir hata olmadığını anlatan Elekdağ, Lordlar Kamarası üyesi Lord Avebury’nin “Tarafsız bir ülkede uzmanlarla tartışalım.” önerisine de, “Meclis bu önerinin muhatabı olamaz.” sözleriyle karşı çıktı. Elekdağ, İngiliz vekillerin TBMM’ye gönderdikleri 26 Ocak tarihli mektuba ilişkin Zaman’ın sorularını cevapladı. Mektubun İngiliz parlamentosunun ortak görüşünü yansıtmadığını anlatan Elekdağ, “Bu bakımdan, TBMM’nin imzalayanları muhatap kabul ederek bu açıklamayı yanıtlamak hususunda en ufak bir yükümlülüğü yoktur. Meclis’in oybirliği ile onayladığı ve gönderme kararı aldığı mektubunu geri çekmesi gibi bir durum da söz konusu olamaz.” dedi. İngilizlerin son açıklama ile, TBMM’nin İngiliz Parlamentosu’na gönderdiği 28 Nisan 2005 tarihli mektupla başlattığı girişimin önünü kesmeyi amaçladığını aktaran Elekdağ, İngiltere tarafından Meclis Başkanlığı’na gönderilen üç ayrı mektupla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Lordlar Kamarası Başkanı’ndan gelen birinci mektupta, Mavi Kitap’ın yayınlanmasının İngiliz Parlamentosu’nun bunu onayladığı anlamına gelmediği ve TBMM mektubunun Lordlar Kamarası Kütüphanesi’ne konulduğu belirtiliyor. Avam Kamarası Başkanı ise tarafsız konumu dolayısıyla bu konuda bir yorum yapamayacağını; ancak TBMM’nin mektubunun orijinal nüshasını Dışişleri Bakanlığı’na ilettiğini ve onun talebimize ilişkin işlem yapılabileceğini belirttikten sonra mektubun bir kopyasının Avam Kamarası Kütüphanesi’ne konulduğunu kaydediyor. Büyükelçi Westmacott, TBMM mektubunun Avam Kamarası’na gönderilmiş olduğunu belirtiyor. Sonuç olarak, Ermeni kaynaklarının ve onların Türkiye’deki yandaşlarının sevinçle belirttikleri gibi TBMM mektubunun reddedilmiş olması gibi bir durum yoktur.”

TBMM’ye “başladığı işi bitirmesi” çağrısında bulunan Elekdağ, Bakan Gül’ün talimatıyla Dışişleri’nin de gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.

Süleyman Kurt, Ankara

Yorumlar kapatıldı.