İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Berktay için `intihal´ iddiası

İşçi Partili Tugay Şen, “Perinçek’in eserinden intihal yaptı” diye Doç. Dr. Halil Berktay’ı YÖK’e şikâyet etti. Berktay savunma verdi…

Ermeni Konferansı 18 yıl sonra intihal suçlaması getirdi

Halil Berktay 18 yıl önce yazdığı makale nedeniyle intihalle suçlanıyor. İşçi Partililer’in suçlaması üzerine YÖK, Berktay hakkında soruşturma açtı.

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’den sonra yeni bir intihal (bilimsel hırsızlık- aşırma) olayı gündeme bomba gibi düştü. Doğu Perinçek’in eserinden intihal yaptığı iddia edilen Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Berktay hakkında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na inceleme başlatılması talebinde bulundu. Söz konusu olay geçen yıl eylül ayında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Konferansı’ndan bir hafta önce patlak verdi. Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Ermeni Konferansı Düzenleme Kurulu üyeleri arasında yer alan Doç. Dr. Halil Berktay için İşçi Partisi Başkanlık Kurulu Üyesi Tugay Şen, Doğu Perinçek’in eserinden intihal yaptığı gerekçesiyle YÖK Başkanlığı’na hakkında inceleme başlatılması talebinde bulundu. YÖK, dosyayı Sabancı Üniversitesi’ne gönderdi. Üniversite özel bir soruşturma komisyonu kurarak Berktay’ın savunmasını aldı ve YÖK Başkanlığı’na teslim etti.

YÖK İNCELİYOR

Soruşturma YÖK’te inceleniyor. İnceleme başlatılması talebinde bulunan Tugay Şen, Berktay’ın, “Türkiye Tarihi 1 Osmanlı Devletine Kadar Türkler” adlı eserde Doğu Perinçek’in “Bozkurt Efsaneleri ve Gerçek” adlı eserinden intihal suçunu işlemiş olduğunun açıkça görüldüğünü belirtiyor. Berktay’ı eserinden çalıntı yapmakla suçlayan Perinçek ise, yıllar sonra olayı gün yüzüne çıkarmasıyla ilgili olarak Ermeni Konferansı’nı hatırlatarak, “Ben kendime karşı yapılan haksızlıkları affederim. Ama Türkiye’ye yapılan haksızlığı hele ihaneti hiç affetmem” dedi.

Pınar ŞENGÜL/ HABER MERKEZİ

Halil Berktay: Özel husumet söz konusu

DOÇ. Dr. Halil Berktay konuyla ilgili şunları söyledi: “Dosya gelince talebim üzerine konuyla ilgili ciddi bir soruşturma başlatıldı. Kesinlikle bu bir intihal yok. Doğu Perinçek özel bir husumetinden böyle yapıyor. 18 yıl boyunca hiçbir şikâyette bulunmamış ama Ermeni Konferansı’ndan bir hafta önce bu iddia ortaya çıkıyor.”

Yorumlar kapatıldı.