İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Debre sözünü tut

Muammer ELVEREN/PARİS

Fransa’da sömürgeciliğin olumlu yanlarının öğrencilere anlatılmasıyla ilgili kanunun iptali konusunda Cumhurbaşkanı Chirac’ın talimatıyla rapor hazırlayan Meclis Başkanı Debre, sonucu Elysee Sarayı’na iletti. Chirac, kanunun iptali için düğmeye bastı. Yahudi, Ermeni ve kölelikle ilgili yasaları da gözden geçireceğini söyleyen Meclis Başkanı Debre bakalım sözünü tutacak mı?

CUMHURBAŞKANI Jacques Chirac’ın talimatıyla Fransa, sömürgecilik yasasını iptal ediyor. Fransa’da sömürgeciliğin olumlu yanlarını gençlere öğretmeyi öngören 23 Şubat 2005 tarihli yasanın 4.cü maddesi ile ilgili tartışmalar nedeniyle kanunun yürürlükten kaldırılması konusunda Chirac’ın talimatıyla rapor hazırlayan Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, sonucu önceki akşam Elysee Sarayı’na iletti. Chirac da yetkisini kullanarak, polemik ve tartışma yaratan kanunun bu maddesinin yeniden parlamentoda tartışılmasını önlemek için direkt Anayasa Konseyi’ne gönderdi. Anayasa Konseyi en geç üç hafta içinde karar verdikten sonra hükümet, kanunun 4’ncü maddesini derhal yürürlükten çekecek.

Bu kanunun lağvedilmesi için insan hakları dernekleri, tarihçiler, düşünür ve yazarlarla aydınların 46.000 imza topladığı belirtildi.

ERMENİ, YAHUDİ VE KÖLELİK YASALARI

23 Şubat 2005 tarihli Sömürgecilik Yasası’nın yürürlüğe girmesi üzerine tarihçiler, “siyasiler ve meclisler, bizim alanımıza giren konularda kanun çıkaramaz” diyerek bir deklarasyon yayınlamıştı. Chirac da Fransızları ikiye böldüğünü belirttiği kanunla ilgili olarak “yasalar tarih yazamaz” açıklamasını yapmıştı.

Meclis Başkanı Debre görevi aldığında “Ben de parlamentoların tarih yazamayacağını düşünüyorum. Sömürgecilik yasasıyla ilgili çalışmaları bitirdikten sonra halen yürürlükte olan Yahudiler, Ermeniler ve Kölelikle ilgili yasaların da ele alınması için bir grup parlamenteri biraraya getirmeyi planlıyorum, bu yasaların yürürlükten kaldırılması veya tekrar yazılması seçeneklerini dışlamıyorum. Yasa koyucular tarihe bir anlam yüklememeli” şeklinde konuşmuştu. Bakalım Jean-Louis Debre bu sözünde duracak mı?

İptalin perde arkası

Fransa Ulusal Meclisi’nden 23 Şubat 2005’te geçen ve okullarda öğrencilere sömürgeciliğin olumlu yanlarının öğretilmesini öngören kanununun 4’üncü maddesine sol partiler başta olmak üzere tarihçiler ve bilim adamları karşı çıkıyordu.

Tepkiler üzerine Başbakan Dominique de Villepin, “Tarihi yazmak parlamentolara düşmez. Politikacılar ve parlamento tarih ve anıları yazamaz, bu kurala sadık kalmamız gerekir” demişti.

Ardından Cumhurbaşkanı Chirac da, başbakanı destekleyen bir açıklamayla “Tarihi tarihçiler yazar” deyince aralarında Alain Decaux, Elisabeth Badinter, Marc Ferro ve Jacques Juillard gibi Fransa’nın önde gelen 19 tarihçi, “Tarih için özgürlük” başlıklı bir deklarasyon yayınladı.

Tarihçiler, sadece sömürgecilik kanunun değil, aynı zamanda 29 Ocak 2001’de kabul edilen “Ermeni soykırımı”, başta olmak üzere 21 Mayıs 2001’de meclisten geçen “Kölelik kanunu” ile 13 Temmuz 1990 “Irk ayırımı ve Yahudi karşıtlığı” gibi demokratik rejime yakışmayan kanunlarının iptalini istediler.

Yorumlar kapatıldı.