İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

13 Gazeteci, `Yargıyı Etkilemek´ten Yargıda

Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın durdurulmasını eleştirdikleri için “yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ile suçlanan dört Agos yazarı 16 Mayıs’ta; Radikal ve Milliyet’in beş yazarı 7 Şubat’ta; Cumhuriyet’e “Kızıltepe” davası da 31 Ocak’ta görülecek.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

23/01/2006 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Osmanlı Ermenileri Konferansı’nın durdurulmasına ilişkin mahkeme kararını eleştirerek “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle dava açılan gazeteciler Hrant Dink ve Aydın Engin ile “Agos” gazetesi yazarları Serkis Seropyan ve Arat Dink’in yargılanacakları tarih belli oldu.

Eylül 2005’te dava açılan dört gazeteci, 16 Mayıs’ta Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacaklar. Yurtdışında olduğu için ifadesi alınamayan ve iddianameye dahil edilmeyen Tarihçi Taner Akçam ile ilgili soruşturma ise sürüyor.

Hukukçular Birliği üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 10 kişinin şikayetiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığı, dört gazeteciye yedi ay önce yürürlüğe giren yeni Ceza Kanunu’ nun 288. maddesinden, 4,5’er yıl hapis istemiyle dava açmıştı.

Savcılık, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin Osmanlı Ermenileri Konferansı’nı durdurmasının ardından “Agos” gazetesinde yer alan yazılarında, yargıyı etkilediğine kanaat getirdi.

Dokuz gazeteciye daha etkileme davası açıldı

Mahkemenin Osmanlı Ermenileri Konferansı’nı iptal eden kararını eleştirdikleri gerekçesiyle en son gazeteciler Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Murat Belge ve Erol Katırcıoğlu hakkında da dava açılmıştı. 301 ve 288. maddeden beş gazetecinin 6 aydan 10 yıla kadar hapislerinin istendiği dava 7 Şubat’ta görülecek.

Cumhuriyet gazetesinden Sorumlu Müdür Mehmet Sucu, gazete sahibi İlhan Selçuk, Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ve haberin yazarı İlhan Taşçı ise, Mardin Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babasının Kasım 2004’te öldürülmesiyle ilgili soruşturmada iddianame içeriğinden ve dosyadaki çelişkilerden söz ettikleri için yargılanıyorlar.

5187 Sayılı Basın Kanunu’ nun 19. maddesinden yargılanan bu dört gazetecinin davasına da 31 Ocak 2006’da devam edilecek. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.