İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk kurtuldu Türkiye rahatladı

Yazar Orhan Pamuk hakkında ‘Türklüğe hakaret’ suçundan açılan dava, ‘izin şartı’ yerine getirilmediği için düşüyor.

Davayı ortadan kaldıracak gelişmeye, izin talebiyle Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuruya ikinci kez Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten gelen, “Yetkim yok” yanıtı yol açtı. Çiçek’in bu yanıtını ‘İzin şartı yerine getirilmedi” diye yorumlayan Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, yargılamayı ortadan kaldıracak.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı eski TCK’nın yürürlükte olduğu tarihte, Pamuk’un eylemiyle ilgili olarak yeni TCK’nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005 tarihinden sonra dava açmıştı. Savcılık, iddianamesinde yeni TCK’da ‘Türklüğe hakaret’ suçunu düzenleyen 301’inci maddede izin şartının bulunmadığını belirtmişti. Savcılığın eski TCK’nın 159’uncu maddesinden başlattığı soruşturmayla ilgili yeni TCK’nın 301’inci maddesinden dava açmasına ise Adalet Bakanlığı’nın yeni TCK’nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005’te verdiği yanıt neden olmuştu.

Orhan Pamuk hakkında davaya konu olan eylem hakkında eski TCK’nın 159’uncu maddesinden soruşturma başlatılmıştı. Söz konusu maddeye ilişkin davanın açılabilmesi Adalet Bakanı’nın iznine tabi olduğu için savcılık, izin talebiyle Adalet Bakanlı’ğa başvurmuştu.

BAKANLIK GECİKTİ

Bakanlık başvuruyu yanıtlamakta gecikince 1 Haziran’da yeni TCK yürürlüğe girmişti. Bakanlık haziran ayında verdiği yanıtta Pamuk’un eylemine uyan ‘Türklüğe hakaret’ suçunun 301’inci maddede düzenlendiğini ve eski TCK’da Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olan dava açma şartının, yeni TCK’nın 301’inci maddesinde ortadan kalktığı ifade edilerek izne gerek olmadığı belirtilmişti.

Bu gelişme üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Orhan Pamuk hakkında 301’inci maddeden dava açmıştı. Davaya bakan Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi ise eylemin eski TCK’nın yürürlükte olduğu tarihte işlendiğini, ancak izin şartı yerine getirilmediği gerekçesiyle davayı durdurmuştu. Bunun üzerine yeniden Adalet Bakanlığı’na başvuran Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı izin talebinde bulunmuştu. Bakanlık ise izin talebine ‘yetkim yok’ yanıtını verince Orhan Pamuk davasının ortadan kaldırılmasının yolu açılmış oldu.

Kızdıran iddialar

İSVEÇ’TE yayımlanan Tagesanzeiger gazetesinin ‘Das Magazin’ adlı ilavesine açıklamalarda bulunan Orhan Pamuk, Türkiye’de tepkiyle karşılanan iddialar ortaya atmıştı. Kimsenin cesaret edemediği gerçekleri dile getirdiğini savunan Pamuk, “Türkiye’de 30 bin Kürt öldürüldü, 1 milyon da Ermeni. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” demişti. Bu açıklamaların Aktüel dergisinde yayımlanması fırtınalar koparmış, ‘Türklüğü alenen aşağıladığı’ iddiasıyla TCK 301’inci maddesi gereğince Orhan Pamuk hakkıda 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Parlamentere yumruk dünyayı ayağa kaldırmıştı

ORHAN Pamuk, hakkında açılan davadan dolayı ilk olarak 16 Aralık 2005’te mahkemeye çıkmıştı. Şişli 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, Orhan Pamuk davası kadar yankı uyandırmıştı. Adliye dışında toplanan bir grup, Avrupalı milletvekillerini, Orhan Pamuk’u ve bazı aydınları yumruklamıştı. Yumruklu görüntüler Türkiye’yi zor durumda bırakmış, Çin’den ABD’ye, Avrupa’dan Ortadoğu gazetelerine kadar bütün dünyada haber konusu olmuştu.

Yorumlar kapatıldı.