İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Kendime değil Türkiye’ye üzülürüm’

‘Orhan Pamuk davasında yargıyı etkilediği ve Türk ordusuna hakaret ettiği’ gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Türkiye–AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, yargı süreci sebebiyle Türkiye’nin zarar görmesinden endişeli.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, AP siyasi grup başkanları ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn’e mektup gönderen Lagendijk, kendisi hakkında açılan soruşturmanın Türkiye–AB ilişkilerini “rayından çıkarmak” isteyenlerce tezgahlandığını vurguladı ve bu oyuna gelinmemesini istedi. Joost Lagendijk, 7 Şubat’ta 5 gazetecinin duruşmalarını takip etmek için geleceği İstanbul’da kötü bir sürprizle karşılaşmamak için de AP Başkanı’ndan dokunulmazlığının Türkiye’de de geçerli olup olmadığına dair yazılı belge talep etti. Hollandalı parlamenter, Zaman’a yaptığı açıklamada, Türkiye muhalifi bazı AP üyelerinin soruşturmayı istismar etmek için harekete geçme ihtimali üzerine bazı girişimlerde bulunduğunu anlattı. Yazar Orhan Pamuk hakkında açılan dava düşerken Bağcılar Cumhuriyet Savcılığı’nda aynı tarihte Radikal ve Milliyet gazetesi yazarları İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin, Hasan Cemal ve Erol Katırcıoğlu davalar görülecek.

Türkiye’ye gittiğinde ‘gözaltına alınma endişesi’ yaşadığını da dile getiren Lagendijk, bunun Türkiye’nin imajına zarar vermesinden korktuğunu aktararak, “Türkiye daha fazla hırpalanmamalı.” diyor. AP’nin Rum üyesi Marios Matsakis’in KKTC’de gözaltına alınması üzerine Ankara, AP üyelerinin dokunulmazlığını mercek altına almış ve Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilciliği ile yapılan yazışmalarda “AP üyelerinin Türkiye’de dokunulmazlık statüsünden faydalandığı” hususu netleştirilmişti. Dışişleri Bakanlığı’nın AP üyelerinin Türkiye’de de dokunulmazlık hakkından faydalandıklarını gerekli makamlara ilettiği bildiriliyor.

Hollandalı parlamenter, endişesinin önümüzdeki ay dava için Türkiye’ye gittiğinde gözaltına alınmak olduğunu belirterek, “Bu benim için sorun değil; ama Pamuk davası ve benimle ilgili açılan soruşturmadan yeterince zarar gören Türkiye’nin daha da hırpalanmaması lazım. Gözaltına alınırsam, kendime değil Türkiye’ye üzülürüm.” dedi.Lagendijk, AP’nin dokunulmazlıkla ilgili hazırladığı belgeyi bir-iki gün içinde almayı umduğunu söyledi. Lagendijk, konuyla ilgili bir mektup da AB Genişleme Komiseri Olli Rehn’e gönderdi. Rehn’le konuya ilişkin telefon görüşmeleri de yapan Hollandalı parlamenter, AB Komisyonu’nun da konuyu büyütmemesini talep etti.

Lagendijk, AP Başkanı’na yazdığı mektupta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Pamuk davası ve kendisi ile ilgili açılan soruşturmanın Türkiye’nin imajına Geceyarısı Ekspresi filmi kadar zarar verdiğini söylediğine işaret etti. Türk kamuoyunun, soruşturmanın Türkiye’nin içinde ve dışında Türkiye’nin AB üyeliği için çaba harcayanlara zorluk çıkarma hedefini güttüğünü anladığını kaydeden Lagendijk, hem Parlamento’nun hem de Komisyon’un soruşturmaya ilişkin resmi açıklama yapmamasını talep etti. Hukukçular Birliği üyesi Kemal Kerinçsiz’le birlikte iki ayrı kişinin suç duyurusu üzerine harekete geçen Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, “TSK’yı aşağıladığı ve Pamuk davasında adil yargıyı etkilediği” gerekçesiyle 27 Aralık’ta Lagendijk hakkında soruşturma açmıştı. Pamuk davasını izlemek için geçen ay İstanbul’a gelen Lagendijk, soruşturmaya gerekçe gösterilen sözleri, duruşma sonrası 17 Aralık’ta yaptığı basın açıklamasında sarf etmişti.

23.01.2006

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.