İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gürcistan ile Ermenistan gazsız kaldı

Nerdun HACIOĞLU MOSKOVA

Gürcistan ile Ermenistan’a Rusya’dan giden doğalgaz boru hattında dün meydana gelen patlama iki Kafkas cumhuriyetinde ciddi enerji krizi patlak vermesine neden oldu. Kuzey Osetya’dan geçen boru hattında meydana gelen iki patlama Ermenistan gazının tamamen kesilmesine neden olurken, Gürcistan ise hem gazsız hem de elektriksiz kaldı.

Gürcistan Enerji Bakanlığı açıklamasına göre patlama yalnız ana hattı değil, yedek boruyu da devre dışı bırakmış durumda. Rusya yetkilileri peş peşe meydana gelen iki patlamanın teknik arızadan kaynaklandığını söylerken, Gürcistan tarafı sabotaj ihtimali üzerinde duruyor.

Gazın kesilmesiyle eş zamanlı olarak yine Rusya’dan Gürcistan’a elektrik sağlayan yüksek gerilim hatlarında da arıza meydana gelmesi tuhaf bir rastlantı olarak gösteriliyor. Bu olayların hemen ardından Ermenistan da Gürcistan’a sırtını dönerek düne kadar verdiği günlük 260 megavat elektriğin şalterini indirdi.

Rusya’dan gelen tüm enerji kaynaklarının kesilmesiyle önümüzdeki hafta Gürcistan’ı büyük bir soğuk sınavı bekliyor. Çünkü doğalgaz boru hattının onarımının en az bir hafta süreceği söyleniyor. Başkent Tiflis dün saat 16.00’dan itibaren gazsız ve elektriksiz.

SAVAŞ ZAMANI UYGULAMASI

Oluşan durum karşısında savaş zamanı uygulamasına geçen Gürcistan yönetimi öz kaynaklarından sağladığı elektriği sırf hastane ve ekmek fırınlarına verecek. İçişleri Bakanlığı, halkın isyan başlatma ihtimalini göz önünde bulundurarak alarma geçirildi. Tiflis sokaklarında devriyeler gezmeye başladı.

Enerji krizinin ağır sonuçlarını bir parça hafifletebilmek için İlham Aliyev ile görüşmeler başlatan Mihail Saakaşvili, Azerbaycan’dan bir miktar doğalgaz rica etti.

Kışın tam gücüyle kendisini gösterdiği sırada karanlık ve soğuklara gömülen Tiflis’i zor günler bekliyor.

Buz tuttular

Rusya soğuklara alışkın olmasına karşın bu sene kış çok ağır geçiyor. Hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düştüğü Sibirya’nın Krasnoyarsk kentinde başlığı ve atkısı buz tutmuş yaşlı kadın, geçimini sağlamak için pazarda ev yapımı botlar satıyor.

Yorumlar kapatıldı.