İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev-Koçaryan görüşmesi Şubat’ta

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümü sürecinde Şubat ayı başlarında bir araya gelecek.

AA

Güncelleme: 16:55 TSİ 20 Ocak 2006 Cuma

ERİVAN – Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, 18-19 Ocak’ta Londra’da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı eşbaşkanlarıyla yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini, ancak bazı güçlüklerin de devam ettiğini söyledi.

Görüşmede Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Şubat başlarında bir araya gelmesi konusunda görüş birliği sağlandığını bildiren Oskanyan, Fransa’da yapılması beklenen görüşme için, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın tarafları davet ettiğini kaydetti.

Memmedyarov ise görüşmelerin yeterince karmaşık ve ele alınan konuların geniş kapsamlı olduğunu belirterek, “Londra görüşmeleri kolay değildi” dedi.

‘ÇÖZÜM İLKELERİNDE FİKİR AYRILIĞI VAR’

Sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen AGİT Minsk Grubu’nun ABD’li eşbaşkanı Steven Mann de, taraflar arasında yapılan müzakerelerin belirli bir noktaya geldiğini ancak çözümle ilgili ilkelerin belirlenmesi konusunda fikir ayrılıkları bulunduğunu ifade etti.

10 Şubat’ta yapılması öngörülen Aliyev-Koçaryan görüşmesinde, ilk aşamada Ermenilerin, işgal ettikleri topraklardan çekilmesi, göçmenlerin kendi topraklarına dönmesi, bölgeye uluslararası barış gücünün yerleşmesi ve Yukarı Karabağ’ın statüsünün referandumla belirlenmesini öngören bir formül üzerinde duruluyor.

Ancak Azerbaycan’da muhalefet bu tür bir çözüm planının ülke çıkarlarına aykırı olduğunu savunarak, buna karşı çıkıyor.

Yorumlar kapatıldı.