İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere şok!

Hayrettin Turan

İSTANBUL- Sözde soykırım yalanları ile dünya genelinde Türkiye’yi ‘zora sokmayı’ hedefleyen Ermenistan’a karşı Ankara daha fazla ‘sabırlı’ davranamadı. Ankara’nın uzattığı ‘barış eli’ne sürekli ‘ret’ cevabını veren Ermenistan, Türkiye’nin son hamleleri karşısında ‘şoke’ oldu. Türkiye, Avrasya ticaretinin önemli yollarından biri olan Kars-Gümrü Tren Yolu Hattı’nı iptal ettiğini resmen açıkladı, ardından Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan güzargahına sahip olan Kars-Ahılkelek Demiryolu Projesi’nin başlatılacağını bildirdi. Söz konusu karar karşısında şaşkına dönen Ermenistan yönetimi, Türkiye’nin Gürcistan ile karşılıklı olarak vizeyi kaldırması ile ikinci bir şok daha yaşadı. Buna göre, iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak vizesiz 90 gün kalabilecekleri ve ticaret yapabilecekleri belirtildi.

“Her şeyi yaparız”

Ne yapacağını şaşıran Ermenistan’ın ilk tepkisi Gürcistan’a oldu. Komşusu Gürcistan’a resmi bir ziyaret yapan Ermenistan Dışışleri Bakanı Vartan Oskanyan ile meslektaşı Gela Bezhuashvil önceki gün canlı yayında yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye tartışıldı. Oskanyan, canlı yayında Gürcü meslektaşına, “Böyle bir karar beklemiyorduk.” dedi. “Türkiye’nin izlediği siyaset sebebiyle Kars-Gümrü-Tiflis demiryolu hattının kapalı tutulduğunu” söyleyen Oskanyan, bu hattın Gürcistan-Azerbaycan ve Türkiye’yi birbirine bağladığını, bu sebeple alternatif projenin hayata geçirilmesini engellemek için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Planları alt üst oldu

Gürcistan’ı da suçlayan Oskanyan, 160 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattı projesinin hayata geçirebilmesi için 400 milyon dolar civarında kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Siz tek başınıza bu projeyi karşılayamazsınız. Size mutlaka dışarıdan birisi yardım ediyor” dedi. Oskanyan böylece isim vermeden Türkiye’yi suçlamaktan da geri kalmadı.

Ermeni bakan, Kars-Gümrü demiryolu hattının var olduğu bir dönemde, yeni bir hattın inşa edilmesinin anlaşılır olmadığını söyledi. Bakan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki Kars-Ahılkelek projesinin gündeme geldiği günden itibaren Ermenistan’ın bölgesel işbirliğiyle ilgili tüm planlarının alt üst olduğunu belirtti.

Asya Avrupa’ya bağlanacak

Petrol ve doğalgaz projelerinin ardından hayata geçirilen “Kars-Ahılkelek Demiryolu Projesi” ile Gürcistan ve Azerbaycan, Ermenistan’ı by-pass ederek Avrupa’ya bağlayacak. Böylece Asya ülkeleri ile Avrupa ticareti direkt olarak sağlanacak. Orta Asya’nın Hazar üzerinden Türkiye’ye bağlanmasıyla, ulaşım da kısalmış olacak. Geçen yıl üç ülkenin biraraya gelip projeyi hayata geçirme konusunda kararlılıklarını bildirmesinin ardından başlatılan fizibilite çalışmalarının Temmuz ayında tamamlanması bekleniyor. Projeyle birlikte Asya ile Avrupa arasında enerji koridoru olan Türkiye, bu defa ulaşım alanında bu rolü üstlenecek. Ancak gelişmeler Ermenistan’ı ciddi anlamda rahatsız etti. Ermenistan Ulaştırma Bakanı Andranik Margaryan, Ermeni basınına geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte, bu projenin gerçekleşmesi halinde ülkesine karşı uygulanan ekonomik kuşatmanın tamamlanacağını söyledi. Margaryan, bu sebeple, söz konusu projeyi engellemek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.