İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan da, Rus doğalgazına iki kat fazla ödeme yapacak

Rusya’nın Kafkaslar’daki en iyi müttefiği Ermenistan da, Rus doğalgazına iki kat fazla ödeme yapmayı kabul etmek zorunda kaldı.

Moskova’nın Ukrayna ile yaşadığı doğalgaz krizinin ardından, Ermenistan’ın da doğalgaz faturasını iki kat zamlı ödemek zorunda kalması, Erivan’ın sadakatinin ödüllendirilmediğini düşünmesine ve ittifakın sorgulanmaya başlamasına neden oldu.

Rusya’dan bu yıl 2 milyar metreküp (m3) doğalgaz satın almayı planlayan Ermenistan, şimdiye dek 1000 m3’üne 56 dolar ödediği doğalgaza 1 Nisan’dan itibaren 110 dolar ödemeyi kabul etmek zorunda kaldı.

İki ülke heyetleri arasında varılan bu anlaşmanın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın yakında Moskova’da yapacakları görüşmede imzalanması bekleniyor.

İki ülke arasında nihai imzalar henüz atılmamasına karşın, Erivan, ülkede yeni doğalgaz faturasının şiddetle protesto edildiğinin altını çiziyor.

”168 Saat” adlı bağımsız gazete, ”Ermenistan Rusya ile stratejik ortak olduğunu düşünüyor, ancak bu hangi avantajı sunuyor?” sorusunu sorarken, bağımsız analist Stepan Safarian, ”Rusya ile köklü dostluk ilişkileri efsanesi Ermenistan’da artık sorgulanır oldu. Erivan, Moskova’nın neden kendisine Ukrayna ve Amerikan yanlısı Gürcistan ile aynı muameleyi yaptığını soruyor” diye konuşuyor.

Ermenistan, zamlı doğalgaz faturasının yanı sıra Rusya’nın yüzde 0 faizli ancak çok kötü koşullar içeren kredi önerisine de büyük tepki gösteriyor. Moskova, kredi teklifinde Ermenistan’ın borcunu zamanında ödememesi durumunda Ermeni enerji kurumlarının haczedilmesini öneriyor.

Ermenistan’da zamlı doğalgaz faturasına karşı yükselen seslere rağmen gözlemciler, Erivan’ın daha uygun koşular elde etmesinin bundan böyle pek olanaklı olmadığının altını çiziyorlar.

Yorumlar kapatıldı.