İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyük Ermenistan hayali

Yılmaz Öztuna
17 Ocak 2006 Salı

Ermenistan Cumhuriyeti, 2006 yılı içinde ‘Büyük Ermenistan’ı oluşturacağı hayalindedir. İkinci İsrail-Arap savaşı sonundaki İsrail kazançlarını aratmayan bir kâr bekliyor.

Nasıl olur? diyorsanız, Ermenistan, bu yıl içinde çıkacak ABD-İran savaşına bel bağlıyor. Türkiye bu savaşa girmeyip tarafsız kalınca (kalırsa) Amerika, stratejik ittifakın gereklerini yerine getirmemiş sayacağı Ankara’ya çok kızacaktır. Türk desteğinden mahrumiyeti mümkün mertebe telâfi için her şeyi göze alabilecektir. İsrail dışında bölgede Amerika’ya destek verecek Ermenistan’la Kürdistan vardır.

Amerika, Azerbaycan Cumhuriyeti’ni (Bakû) yanına alabilirse, Ermeniler’in işgal ettiği Azeri topraklarından vazgeçmesi karşılığında, İran’a inerek Güney Azerbaycan’la birleşmesini destekleyeceğini söyleyecektir.

Bu suretle Ermenistan, bölgede Amerika’nın küçük müttefiki derecesine yükselecektir. Erivan’ın Türkiye’den talepleri için Washington, arabuluculuğa soyunacaktır. Almanya’dan para isteyen Ermenistan’ın Türkiye’den daha utanmaz ve hayâsız isteklerde bulanabileceği muhakkaktır. Hiçbir isteği yerine getirilmeyecektir ama, Türkiye’nin bütün varlığı, bu pis konulara odaklanacaktır.

Aynı şekilde Büyük Kürdistan, Kürdistan’a İran’ın Kürt (ve ilâveten belki Lor) eyaletleri verilerek, Türkiye’ye yoğun PKK saldırtılarak oluşturulacaktır.

Şubat başında teşriflerini beklediğimiz ABD Dışişleri Bakanı Hanımefendi ile Genelkurmay Başkanı Generale Ankara’da bekledikleri cevabı vermeyen, belki öğüt vermeye kalkışan Türk Dışişleri ve Genelkurmayı, Washington’ın olanca hışmını celbedecektir.

İşte Büyük Ermenistan projesi aşağı yukarı ana çizgileri ile budur. Pek çok Ermeni, 20. asır boyunca Taşnak propagandası zihinlerini zehirleyerek, bu projenin gerçekleşeceğine inanmıştır.

Yorumlar kapatıldı.