İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar teftiş parası vermekten kurtuldu, gelirleri kesilmeyecek

Bugüne kadar vakıfların yıllık gelirinin yüzde 5’ini ‘teftiş ve denetleme payı’ olarak alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, uygulamadan vazgeçiyor.

TBMM gündeminde bulunan yeni Vakıflar Kanunu Tasarısı’na göre, artık hiçbir vakıftan herhangi bir kesinti yapılamayacak. Böylece her yıl yaklaşık 6 milyon YTL, bu kurumların kasasında kalacak.

Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 5 bin vakıf, her yıl toplam gelirlerinden yapılan ‘yüzde 5’lik kesintiden kurtuluyor. Daha önce Osmanlı döneminde kurulan yerli ve azınlık vakıflarından hiçbir kesinti yapılmazken, cumhuriyet döneminde faaliyete geçen kuruluşlardan ‘teftiş ve denetleme payı’ adında para alınmaya başlanmıştı. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, kurumun son 3 yıl içerisinde gelirlerinin 10 kat artırılarak, yıllık 400 milyon YTL’ye çıkarıldığını, daha önce vakıflardan yapılan kesintiye artık gerek duymadıklarını açıkladı. Bugüne kadar Türkiye genelinde bulunan binlerce vakıf eseri ve akarından yanlış politikalar sebebiyle gerektiği gibi yararlanılamadığını anlatan Beyazıt, vakıflara ait işgal edilen birçok gayrimenkulü yeniden kuruma kazandırdıklarını söyledi. Kurumunun devletten herhangi bir bütçe almadan, kendi çalışmalarıyla ayakta durduğunu hatırlatan Beyazıt, gelirlerin artmasıyla birlikte özellikle fakir vatandaşlara yönelik hizmetlerinin katlanarak arttığını ifade etti. Yusuf Beyazıt, hazırladıkları tasarıyla vakıfların daha işler hale getirileceğini belirtirken, Osmanlı’nın ‘vakıf medeniyeti’ özelliğini Türkiye’ye kazandırmaya çalışacaklarını vurguladı. . Türkiye’de halen Osmanlı’dan kalan 41 bin vakıf eseri bulunurken, 4 bin 500 yerli, 161 de azınlık vakıf faaliyet gösteriyor.

Habib Güler, Ankara

Yorumlar kapatıldı.