İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerden Alman bankalarına ’paramızı iade edin’ davası

ABD’de yaşayan Ermeniler, Axa ve New York Life adlı sigorta şirketlerinden sonra Alman Deutsche ve Dresdner Bank’ı da dava etti. 90 yıl önce gerçekleşen ’Ermeni tehciri’ sırasında yaşamını yitiren Ermeniler’in ABD’de bulunan yakınları Deutsche ve Dresdner Bank’a karşı Los Angeles Devlet Mahkemesi’nde dava açtı.

1915’TE EL KONULDU: Davacılar, 1915 yılında meydana gelen olaylarda ölen Ermeniler’in iki bankada bulunan paralarına, tapularına ve senetlerine bu bankalar tarafından el konulduğunu ve sözkonusu menkul kıymetler hakkında mahkemelere bilgi verilmediğini iddia ettiler. Davacılar ayrıca tehcir sırasında yağmalandığı ileri sürülen Ermeni evleri ve kiliselerinden ele geçirilen kıymetli eşya, evrak ve paranın bir kısmının da Alman bankalarına yatırıldığını bu konularda bankaların bilinçli olarak suskunluğunu koruduğunu ileri sürdü.

YÜZ MİLYON DOLARLAR: Kaliforniya Mahkemesi’nde dava açan avukatlardan Mark Geragos, Deutsche Bank ve Dresdner Bank’ta bugüne kadar işletilen ve Ermenilere ait olduğu iddia edilen paranın yüz milyonlarca dolara ulaşabileceğini, öncelikle 1875 ile 1915 yılları arasında bu bankaların şubelerine Ermeniler tarafından yatırılan para miktarını öğrenmek istediklerini söyledi. Geragos bu miktar ortaya çıktıktan sonra tazminat davalarına yol açılacağını vurguladı. Geragos ve avukat arkadaşları Fransız sigorta şirketi Axa ile ABD’li sigorta şirketi New York Life aleyhine geçtiğimiz yıl dava açmış ve 1915 yılında her iki şirketten sigorta yaptırıp zararlarını tazmin edemeyen Ermeniler adına, 37 milyon dolar tazminat almışlardı.

Yorumlar kapatıldı.