İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi Axa’dan sonra Alman bankalarından da tazminat istiyor

Diasporadaki Ermeniler, ‘soykırım iddiaları’nı gündeme getirerek Amerika’da Fransız Sigorta devi Axa ve Amerikan New York Life şirketi aleyhine dava açmıştı.

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (Oyak) da ortak olduğu Axa, mahkeme sonuçlanmadan 17 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş, ayrıca Ermeni yardım kuruluşlarına da birkaç milyon dolar bağış yapacağını bildirmişti. Ermeni lobisi, bu kez de Almanya’nın en önemli iki bankası Deutsche Bank ve Dresdner Bank’ı hedef seçti. Amerika’nın California eyaletinde açılan davada söz konusu bankaların 1915 yılındaki tehcir sırasında ölen Ermenilerin hesaplarına el koydukları iddia edildi. Paraları yasal faiziyle geri isteyen avukatlar, asıl amaçlarının ise soykırım iddialarıyla ilgili gündem oluşturmak olduğunu belirtiyor. Ermenilerin avukatlarından biri olan Mark Geragos, “Davanın kazanılması durumunda insanlar “Vaaay. Eğer bu şirketler bu kadar yüklü miktarları ödüyorsa o dönemde gerçekten ‘soykırım’ yaşanmış” şeklinde düşünmeye başlayacak.” dedi. Söz konusu davalarla gündeme gelen California, dünyada Ermeni diasporasının en fazla nüfusa sahip olduğu yer özelliğini taşıyor.

ABD’de yaşayan Ermeniler, 1915 yılındaki tehcir sırasında ölen Ermenilerin hesaplarına el koydukları iddiasıyla Almanya’nın önde gelen iki bankası Deutsche Bank ve Dresdner Bank’a Los Angeles’ta dava açtı. Ermeniler, bu bankaların tehcir sırasında ölen insanların vârislerine paralarını geri vermediğini iddia ediyor ve bankalarda kalan paranın hesaplanarak kendilerine dağıtılmasını talep ediyor. Ermenilerin avukatları ise asıl amaçlarının kamuoyunun dikkatini sözde ‘Ermeni soykırımı’na çekmek olduğunu belirtiyor. Avukatlar, davanın, ABD’de yaşayan ve bu bankalarda hesapları olan atalarının vârisleri olan binlerce Ermeni’yi içerdiğini kaydediyor. Ermenilerin avukatlarından biri olan yine Ermeni asıllı Mark Geragos, bankalardaki paraların faizleri ile birlikte hesaplandığında yüz milyonlarca dolar olabileceğini belirtiyor. Geragos bu para için “Astronomik bir rakam olabilir.” diye konuşuyor. Geragos, davayı açmalarındaki asıl amaçlarının ise sözde Ermeni soykırımına dikkat çekmek olduğunu belirterek, “Bu davalar, insanların ‘Eğer bu şirketler para ödüyorlarsa, demek ki orada (Osmanlı’da) gerçekten bir şeyler olmuş’ demelerini sağlayacak.” ifadesini kullanıyor. Deutsche Bank ve bir Allianz AG kuruluşu olan Dresdner yetkilileri ise konu hakkında henüz yorum yapmış değil.

Bankalar, 1875 ve tehcirin olduğu 1915 yılları arasında yatırılan ve şu anki miktarı oldukça fazla olan paralara el koymakla suçlanıyor. Davada ayrıca, Türkler tarafından el konulan Ermenilere ait ev, okul ve kilise gibi gayrimenkuller olduğu da iddia ediliyor. Ermeniler, bankaların “sessiz kalarak ve sözü geçen hisseler hakkındaki bilgilere ulaşmayı reddederek kanunsuz hareket etmeye devam ettiklerini” öne sürüyor. Ermeniler, o zaman yatırılan paraların ve hisselerin hesaplanmasını istiyor. The Dresdner ve Deutsche Bank’a açılan dava, Geragos ile birlikte Brian Kabatek ve Vartkes Yeghiayan isimli avukatlar tarafından bu türde açılan üçüncü dava olma özelliğini taşıyor. Ermeni avukatlar, geçtiğimiz yıl da Fransız AXA ve Amerikan New York Life sigorta şirketlerine benzer bir dava açmış ve mahkemeye gitmeden varılan iki anlaşmayla bu iki kuruluş, sigorta sözleşmesi olan Ermenilere 37 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Ermeni asıllı avukat Geragos, daha önce sübyancılık suçundan mahkeme karşısına çıkan Michael Jackson davasında da taraflık yapmıştı. Geragos, daha birçok sigorta şirketine, bankaya ve hükümete dava açmaya hazırlandıklarını da ekledi; ama detay vermedi. ABD, sözde Ermeni soykırımını ‘resmen’ tanımıyor. Ancak California eyaleti, son 20 yılda yapılan girişimlerin ardından soykırımı resmen tanımıştı. 500 bin Ermeni’nin bulunduğu California, Ermenistan sınırı dışında en çok Ermeni’nin yaşadığı yer olarak biliniyor. Los Angeles, Cihan

Yorumlar kapatıldı.