İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Orhan ve Hrant `In´, Ağca `Out!´

Semih İdiz

Memlekette her şey normal seyrinde ilerliyor. “AB yasaları” bir yandan yazar ve çizerlerin ensesinde boza pişirmek için kullanılırken, diğer yandan Mehmet Ali Ağca gibi -Nükhet İpekçi’nin ifadesiyle- “Milli Katillerimizi” kurtarmak için kullanılıyor. “Pozitif” olması gereken bir olguyu, ruhundan sıyırarak, kendi garip ihtiyaçlarımız için çarpıtmada üstümüze yok vallahi!

Hal böyle olunca, İpekçi Ailesi’nin avukatı Turgut Kazan’a katılmamak elde değil. Gerçekten de Ağca’ya bir de “ödül” vermeliyiz ki, bu iş tam olsun. Kolay mı, Vatikan’ın zindanında 20 yıl geçirmek? Yok efendim, Abdi İpekçi’yi öldürmüş! N’apalım yaniÖ Onun gibi kaç kişi öldürüldü bu ülkede. Hangisinin hesabı soruldu?

Ülkenin başbakanına suikast düzenleyen ve daha iyi nişancı olsaydı onu öldürecek olan kişi bile birkaç yıl içinde çıktığına göre, Mehmet Ali’nin günahı ne? Bu gibi kişiler zaten “kader kurbanı” değiller mi? Zamanında yanlış kişilerle yatıp kalkmışlar. O kadar! Onlar da ıslah olurlar. Topluma kazandırılırlar.

Asıl ‘anarşistler’

Ama ötekiler! İşte onlar farklı. Esas kötü olan onlar. Onlarda “kader kurbanlığı” falan yok, çünkü onlar hür iradeleriyle “düşünüyorlar.” Duymak istemediğimiz gerçeklere işaret ediyorlar. Gömülü kalmasını istediğimiz şeyleri inatla tartışmaya açıyorlar. Abdi İpekçi’nin zamanında yaptığı gibi.

Kısacası onlar, “belli bir düzende” tutulmaya çalışılan toplumu galeyana getiriyorlar. Asıl “anarşist” onlar olduğuna göre “affedilemezler.” Yasalar onlara karşı kullanılmayacak da ne yapılacak?

Meseleyi bu şekilde “karikatürize” etsek de, bu düşünce kalıbının yaygın olduğunu biliyoruz. Onun için birçok kişi Mehmet Ali Ağca’nın bugün serbest kalacak olmasına gocunmayacaktır. Bir diğer “medar-ı iftiharımız” Kemal Kerinçsiz, “memleketin onuru için” bu kez harekete geçmeyecektir.

Öte yandan, Orhan Pamuk dosyası söz konusu olduğunda ayak süren Adalet Bakanlığı’nın, Ağca’nın bu garip tahliyesi söz konusu olduğunda “Burada bir terslik var, getirin şu dosyayı” dememesi kadar normal bir şey olabilir mi? Aslında niçin “Adalet Bakanlığı” deniyor, onu da anlamıyorum.

Sabır dilemekten başka…

“Adalet” ile ilgilenmek çok farklı bir beyin yapısını gerektiriyor. Bunun ise olmadığını gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Somut olarak var olan ise ortada: “Öznel kullanıma açık yasalar.”

Yargıdaki hâkim beyin yapısı da bu yasalara dayanarak, Pamuk ve Dink’e “In,” Ağca’ya ise “Out” diyor. Bu kelimeleri, tabii ki, “moda”daki anlamlarıyla değil, ülkeye hâkim beyinlerin gönlünde yatan “hapishane trafiği” anlamında kullanıyorum.

İsviçre maçı rezaleti, Pamuk davasının yansıttığı hoşgörüsüzlük, kuş gribi ile gelen ilkel manzaralar, şimdi de Ağca’nın akıl almaz tahliyesi, derken dünyaya peş peşe ne güzel görüntüler veriyoruz…

İpekçi Ailesi’ne ve sevdiklerini bu tür katillere kurban vermiş olanlara, aldıkları bu “bayram hediyesi” için, sabır dilemekten başka söyleyecek bir şey bulamıyoruz.

Yorumlar kapatıldı.