İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus Ortodoks Kilisesi´nin ruhani lideri Patrik Aleksey II Milliyet’e konuştu: Türkiye, dinler barışı için tarihi fırsat

Türkiye’nin AB üyeliğinin dinlerarası diyalogda dünya çapında sonuçlar doğuracağını söyleyen Patrik Aleksey II, Fener Patrikhanesi’ni ekümenik olarak görmediklerini de vurguladı

CENK BAŞLAMIŞ Moskova

Eski Sovyet cumhuriyetlerinde yaşayanlar da dahil, yaklaşık 200 milyon Ortodoksun bağlı olduğu Rus Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Patrik Aleksey II, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğinin Hıristiyan ve İslam uygarlıklarını yakınlaştıracak dünya çapında tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.

Ortodoks dünyası Noel’i, İslam dünyası Kurban Bayramı’nı kutlamaya hazırlanırken, Aleksey II Milliyet’e yaptığı açıklamada, Türkiye-AB ilişkileri, Moskova ve İstanbul kiliseleri arasındaki ilişkilerle Rusya’da din alanında yaşanan gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Fener Patrikhanesi’ni ekümenik olarak tanımayan Rus Ortodoks Kilisesi’nin lideri, Fener’in diğer Ortodoks kiliseleriyle eşit olduğunu söyledi.

DOSTLUK KÖPRÜSÜNÜN TEMELİ TÜRKİYE: Aleksey II, Türk halkının tarih boyunca Avrupa’ya yöneldiğini belirterek, tam üyeliğin gerçekleşmesinin farklı dinler arasında diyalog kurulması yolunda dünya çapında olumlu sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Rusya Patriği, “Müslüman ve Hıristiyanların yakın ilişki içinde olması, aralarındaki sorunların çözülmesine ve barış içinde yaşamalarını sağlayacak modeller geliştirilmesine yardım eder. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin AB’ye girmesi büyük olasılıkla iki uygarlık arasında dostluk köprüsü kurulması yolunda temelin atılması anlamına gelecek” dedi. Rus Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri, Rusya örneğinin farklı dini inanışların birlikte yaşayabileceğini kanıtladığını söyledi.

DİNİ HAKLAR MESAJI: Aleksey II, Türkiye’nin tam üyelik öncesi iç ve dış politikasında bazı ayarlamalar yapması gerektiğini, bunların bir bölümünün azınlıkların dini haklarıyla ilgili olduğunu belirterek, AB’nin hukuk yapısının bu konuların nihai çözümüne yardım edeceğini bildirdi.

FENER DE 15 KİLİSEDEN BİRİ: Aleksey II, Rus Ortodoks Kilisesi ile Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi arasındaki ilişkileri değerlendirirken, zaman zaman çıkan sorunları sevgi ve kardeşlik ruhu içinde çözmeye çalıştıklarını anlattı ve şunları söyledi: “Ortodoks dünyasında diğer dinlerden farklı olarak değişik kiliseler var. Ortak bir lider ya da diğerlerinden üstün olan bir kilise yok. Hepsi bağımsız yönetimlere sahip. Ancak, aynı inanıştaki bu 15 kilise ortak değerleri savunuyor. Fener Patrikhanesi de bu kiliselerden biri. Ortak görevlerimizden biri de dinsizliğin yayılmasına karşı mücadele etmek ve insanlığın geleneksel ahlaki değerlere dönmesine katkıda bulunmak. Bundan 1000 yıl önce atalarımızın İstanbul Kilisesi sayesinde Ortodoksluğu seçtiğini hiçbir zaman unutmuyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.