İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Opera en etkili tanıtım aracı’

Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Jaklin Çarkçı, Türkiye’nin Avrupa’da tanıtımı açısından, operanın en etkili araç olduğunu söyledi.

Lütfullah Göktaş

NTV-MSNBC

Güncelleme: 17:09 TSİ 05 Ocak 2006 Perşembe

ROMA – İtalya’nın Foggia kentinde geçen ay yapılan Umberto Giordano Uluslararası Lirik Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan ve 28 Aralık 2005’te, Koreli tenor Lee Dong Hwan ile paylaştığı ödülünü teslim alan mezzosoprano Çarkçı, bugün yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin AB ile bütünleşme sürecinde, Avrupa’daki kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak da önemli. Bunlar arasında opera, Türkiye’nin Avrupa’da tanıtımı açısından en etkili tanıtım aracı” dedi.

Çarkçı, Türkiye’nin tanıtımında operanın neden ayrıcalıklı bir önem taşıdığına ilişkin özetle şunları belirtti:

“Türkiye’nin Avrupa’ya elbette kendi kültürünü de tanıtması gerekiyor. Ama ülkemizin tanıtımında operanın en parlak ve en vurucu araç olduğu da unutulmamalı. Operanın kökeni, İtalya ve Avrupa’dır. Türkiye olarak bizler onların kültüründe yeni olmamıza karşın, operada gösterdiğimiz başarılarla Avrupa kültürünü de çok iyi özümseyip yansıttığımızı göstermiş oluyoruz.”

Dünya çapında ün yapmış Türk soprano Leyla Gencer’in Türkiye’nin tanıtımında da ciddi bir rol oynadığını ifade eden Çarkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu işin bayraktarlığını yapmış olan Leyla Gencer’i unutmak asla mümkün değildir. Bizim yaptıklarımız, onunkilerin yanında mütevazı bir katkı niteliğindedir. Ama bu bir başlangıçtır. Yeni bir dönemin habercisidir. Devamı da gelecektir.”

Jaklin Çarkçı, Foggia’daki Umberto Giordano Uluslararası Lirik Yarışması’nda birinci olmanın kendisini bir başka açıdan da sevindirdiğine dikkati çekerek, “Gelenekselleşmiş durumdaki bu yarışmaya başvuruda bulunan ilk Türk benmişim. Ama bu etkinliğin 11 yıllık tarihinde birinciliği kazanan ilk kadın sanatçı olmam da benim için ayrı bir gurur kaynağı” dedi.

Solistlik kariyerini 1988’den bu yana sürdüren, Türkiye’de ve yurtdışında pek çok konserde yer alan Çarkçı, Avrupa’da ileriye yönelik, olası etkinlikler bağlamında bazı görüşmeleri halen sürdürmekte olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“İtalya, Avusturya ve Almanya’daki bazı ajanslardan ileriye yönelik, yurtdışında yapabileceğim etkinlikler bağlamında bazı teklifler var. Türkiye’yi yurtdışında tanıtabilmek için yeterli birikim, enerji ve tecrübem olduğu için bu tür önerilere sıcak bakıyorum. Destekleneceğimden de eminim.”

Foggia’daki uluslararası yarışmanın finalinde ve galasında, biri Dalila’nın “Mon coeur s’ouvre a ta voix” aryası, diğeri de Giuseppe Verdi’nin İl Trovatore’sindeki Azucena’nın “Stride la vampa” aryası olmak üzere iki eseri seslendiren sanatçı Jaklin Çarkçı, 3 aşamalı zorlu yarışta birinciliği elde etmenin önemli bir başarı olduğunu da kaydetti.

YARIŞMADAKİ DİĞER ÖDÜL SAHİPLERİ

Foggia’daki yarışmaya, evsahibi İtalya’nın yanı sıra Avusturya, Belçika, İngiltere, Japonya, Bulgaristan gibi ülkelerden toplam 42 sanatçı katıldı.

Yarışmanın 16 Aralık 2005’teki ilk aşaması, aralarında Jaklin Çarkçı’nın da yer aldığı 15 adayı yarı finale taşıdı. 17 Aralık’taki yarı finali de geçmeyi başaranlar, üç soprano (1 Koreli, 1 İtalyan, 1 Bulgar), iki mezzosoprano (1 İtalyan, 1 Türk), üç tenor (1 İtalyan, 2 Koreli), iki Koreli bariton ve bir Koreli bas olmak üzere toplam 11 sanatçıdan oluştu.

18 Aralık’taki finalde birincilik ödülü, Türkiye’den Jaklin Çarkçı ile 34 yaşındaki Koreli tenor Lee Dong Hwan’a verildi.

Kore’den Jeon Jun Han’ın ikinci olduğu yarışmada, jüri üyeleri üçüncülük ödülünü Koreli bariton Park Jung Min ile Bulgar soprano Kamburova Temi arasında paylaştırmayı uygun gördü.

1948’de yaşamını yitiren ünlü İtalyan besteci Umberto Giordano’nun anısına, sanatçının doğum yeri olan Foggia’da 11 yıldır yapılan Uluslararası Lirik Yarışması’nı kazananlara ödülleri 28 Aralık 2005’te düzenlenen bir galada verildi.

Yarışmanın jüri başkanlığını da üstlenen Nicola Samale’nin yönettiği Romanya Paul Costantinescu Senfoni Orkestrası eşliğinde, kendilerine ödül getiren aryaları davetlilerin huzurunda bir kez daha seslendiren sanatçılar, derecelerini gösteren birer plaketle onurlandırıldı.

(NTVMSNBC Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.