İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haç çıkarma törenine yeniçerili protesto

Sefa ÖZKAYA-Mustafa Küçük-Ömer ERDEM/İSTANBUL

İstanbul’da yaşayan Hıristiyan Ortodokslar, dün Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde vaftiz edilişinin yıldönümünü ayinle kutladılar. “Türk Haliç Platformu” ise töreni, yeniçeri kıyafetleri giyerek ve bir üyelerine Fatih Sultan Mehmet kostümü giydirip at üstüne bindirerek protesto etti.

TÜRKİYE’de yaşayan Rumlar, Fener, Yeşilköy, Çengelköy, Ortaköy ve adalardaki kiliselerde düzenlenen ayinlerin ardından denize haç attılar. Ermeniler de Hz. İsa’yı Ermeni Patriği Mesrop II’nin Meryem Ana Kilisesi’nde yönettiği ayinle andılar. Bu yılki tören öncesi basında çıkan Haç atma törenleri yasaklansın” şeklindeki haberler sonrası, Fener ve Yeşilköy başta olmak üzere ayin yapılan kiliselerin etrafında polis güvenlik önlemi aldı. Geçen yıl olduğu gibi Ülkücü bir grup 2 tekneyle Haliç’te Türk ve MHP bayraklarıyla eylem yapmak istedi. Sahil Güvenlik ekipleri, “Ülkücü hareket engellenemez” diye slogan atan grubu karaya çıkararak gözaltına aldı.

Bu arada at üzerinde Fatih Sultan Mehmet ve yeniçeri kostümü giymiş Türk Haliç Platformu üyeleri, elleriyle “kurt” işareti yaparak “Amerika’da Gülen, Fener’de sahte Ekümen”, “Türkiyeli olunmaz, Türk olunur, Türke kefen biçenin ölümü korkunç olur” sloganı atarak eylem yaptılar.

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un ABD’de olması nedeniyle Patrikhane Kilisesi’nde yapılan ayini Patrik Vekili Ikoniou Fenerlli yönetti. Ayin sonrası polislerin trafiği kesmesiyle birlikte Fener İskelesi’ne inen Patrik Vekili Fenerlli, elindeki haçı denize attı. Haçı çıkarmak için atlayan 4 kişiden Karlos İrakli Tarinas 3’üncü dalışta çıkardı. Yeşilköy Aya Stefanos Rum Kilisesi’nde Silifke Metropoliti Merito’nun yönettiği ’Fota Ayini’ sonrası ayine katılanlar Yeşilköy sahiline toplandı. Güneşli havaya rağmen buz gibi olan sudan kutsal haçı çıkarmak için yedi kişi gönüllü oldu. Metropolit Merito’nun denize attığı tahta haçı, yarışa ilk kez katılan 24 yaşındaki Süryani Hıristiyan İbrahim Güler çıkardı.

Yorumlar kapatıldı.