İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fatih bunu yapmadı

Hz. İsa’nın doğuşu ve vaftiz edilişinin 2006’ncı yılı kutlamaları nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi’nde ayin düzenlendi. Fener Rum Ortodoks Patriği Başpiskopos Dimitri Bartholomeos Ankondoni’nin yönettiği ayin nedeniyle Patrikhane çevresinde polis, yoğun güvenlik önlemi aldı.

YİNE AYNI AVUKAT

Törenler sırasında Yazar Orhan Pamuk’u mahkemeye veren ve Ermeni Konferansı’nı basan, Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz yeni sahnedeydi. Patrikhane’ye girmeye çalışan Kerinçsiz, polis engeliyle karşılaştı. Balat Fener İskelesi’nde düzenlenecek “denizden haç çıkarma” töreni öncesi iki tekneyle Haliç’e açılan ve ülkücü olduğu öğrenilen grup, protesto eylemi yapmak istedi. Denizde güvenlik önlemi alan deniz polisi tarafından durdurulan ve Fener İskelesi’ne ulaştırılmayan tekneler Patrikhane yakınından bir yerden kıyıya çekti. İki teknede bulunan yaklaşık 15 kişi daha sonra ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçmek istedi. Polisin uyarılarına rağmen trafiği aksatan grup dağılmayınca gözaltına alındı.

ASASINI FATİH VERMİŞTİ

Ayinin ardından denize haç atma hazırlıkları sürerken, Balat iskelesi yanında toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, basın açıklaması yaptı. Kendilerine Türk Haliç Platformu adını veren ve bir bölümü Yeniçeri kıyafeti giyen göstericilerin başını, Fatih Sultan Mehmet kılığına girerek ata binen bir genç çekti. İsmin belirlenemeyen genç, İstanbul’u fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in dönemin Ortodoks patriğine ‘Ben sizin de haminizim’ diyerek asasını verdiğinden bihaber “Biz Fatih’in torunlarıyız, ya sev ya terk et” sloganları attı. Eylemin ardından Patrikhane’ye yürümek isteyen 10 kişi uyarılar üzerine dağıldı.

Eylemlerin ardından Patrik Başpiskopos Dimitri Bartholomeos Ankondoni denize haç attı. Denizden haç çıkarma töreninde denizden haçı bulan genç birinci oldu. Daha sonra, barışı simgeleyen beyaz güvercin uçuruldu.

Tek başına yarıştı

ÇENGELKÖY Rum Ortodoks Aya Yorği Kilisesi tarafından düzenlenen törene Yunanistan’dan gelen rahibeler de katıldı. Ayinin ardından, aralarında cemaat ve din adamları kortej eşliğinde kiliseden iskeleye kadar dualar eşliğinde yürüdü.

‘Haç Atma töreni’, protesto korkusu nedeniyle sönük geçti. Metropolit Sasimon Yenadios’un denize attığı haçı almak için sadece 24 yaşındaki Ersan İnci suya atladı. Haçı denizden çıkaran İnci, altın kolye ile ödüllendirildi. Kilise yetkilileri, haç çıkarma yarışına talep olmamasını “Protestodan korktukları için talipli çıkmadı” şeklinde açıkladı.

Özner BERBER – Bülent ÇAMCI / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.