İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane´den denizden haç çıkarma töreni

İSTANBUL (A.A)

Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2006. yılı, Fener Rum Patrikanesi’nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

Fener Rum Patrikhanesi’nin bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayin, Konya Metropoliti ve Patrik Vekili Teoliptos (Fenerli) yönetiminde saat 08.30’da başladı.

Mumlar yakılarak duaların okunduğu ayine, Yunanistan’dan yaklaşık 30 otobüsle gelen turistler ile Ortodoks Rum cemaatinden çok sayıda kişi katıldı.

Yaklaşık 3 saat 50 dakika süren ayinin ardından Patrik Vekili Teoliptos ve kilise görevlileri, ilahiler eşliğinde Patrikhane’nin karşısındaki Haliç Fener İskelesi’ne yürüdü.

Daha sonra burada, Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde vaftiz edilişinin anısına “kutsal haçın denize atılarak suların kutsanması” töreni yapıldı.

Okunan duaların sonra Patrik Vekili Teoliptos, elindeki tahta haçı denize attı. Bu sırada iskele açığında bulunan tekneden 3’ü genç 4 kişi, denize atlayarak su üstündeki haçı alabilmek için birbirleriyle yarıştı. Bu yıl da haça, 2 yıldır olduğu gibi Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Karlos Tarinas ulaştı. Haçı öptükten sonra Patrik Vekili’ne veren Tarinas’a, Teoliptos altın bir haç hediye etti. Bu sırada barışı simgelemek amacıyla beyaz güvercin uçuruldu.

Törenin ardından katılımcılar yine dualar okuyarak patrikhaneye dönerken, kilisenin çanları da uzun süre çalındı.
Teoliptos, daha sonra ayine katılanlara “kutsanmış su ve ekmek” dağıttı.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Öte yandan, kendilerine “Türk Haliç Platformu” adını veren ve aralarında Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in de bulunduğu bir grup, Haliç’teki Balat İskelesi’nde toplanarak töreni protesto etti.
Tekbir getiren grup, “Patrik defol”, “İstanbul Türktür, Türk kalacak” şeklinde slogan attı.

“Fatih Sultan Mehmet”i temsil ettiğini kaydeden Mustafa Saatçi adlı kişi de, atı ile göstericilerin arasında yer aldı. Saatçi’ye, ”yeniçeri askeri” kıyafetli ve başında takke bulunan bazı kişiler de eşlik etti. Ayrıca denizden 2 tekneyle tören yerine yaklaşarak protesto gösterisi yapmak isteyen bir gruba, Deniz Polisi müdahale etti. Gruptakiler, daha sonra polislerin kontrolünde tören alanının uzağında kıyıya çıktı. Bu kişiler, polis minibüsüne bindirilerek diğer göstericilerin yanına götürüldü.

Ardından haç atma töreninin yapılacağı alanın 500 metre yakınına kadar yürüyen gruptakiler, basın açıklamasının ardından dağıldılar.

PATRİK VEKİLİ: PROTESTO NORMAL

Protestoları değerlendiren Patrik Vekili Teoliptos da, dualarda barış ve kardeşlik mesajları verdiklerini söyledi.
Teoliptos, bu tür protestoların ise normal olduğunu dile getirerek, “Dünyanın her yerinde oluyor” dedi.

Bu arada, ayin ve tören dolayısyla Fener Rum Patrikhanesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Patrikhane’nin bulunduğu caddenin her iki yönü, bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı.

Tören nedeniyle 400’e yakın polis görev yaparken, olası müdahaleler için panzer ve polis köpekleri hazır bekletildi.
Haliç’te de 2 Deniz Polisi botu devriye yaparak, göstericilerin tören alanına gelmelerini engelledi.

Yorumlar kapatıldı.