İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Viyana 2. kez püskürtecek

THE TIMES: AB nöbetinde tarihi kin. Schüssel, dedelerinin yolunda. Tek plan, Ankara’nın üyeliğini bozguna uğratmak

——————————————————————————–

İNGİLTERE’NİN The Times gazetesi, Avusturya’nın AB dönem başkanlığını 6 aylığına devralmasını Türkiye açısından olumsuz değerlendirdi.

Gazete, Avusturya’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nda tarihin tekerrür edebileceği ve Avusturya’nın Viyana kuşatmasından sonra tekrar Türkler’i durdurabileceği

yorumunu yaptı.

Türkler, Viyana’dan yine püskürtülebilir

Avusturya’nın bundan yaklaşık 3 yüzyıl önce Polonyalı müttefikleriyle Türkler’i Viyana kapılarında durdurduğunu yazan Times, Avusturya’nın şimdi Türkler’i bir kez daha durdurabileceğini belirtti.

Rory Watson imzalı yorum haberde, 1683 yılında Türkler’in Avrupa’ya girmesini önleyen Avusturya’nın bugün kendisini, Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Türkiye’nin karşısında bulması, ‘ironik bir durum’ olarak değerlendirildi.

Gazetede, Türkiye’nin geçen birkaç haftaya bakıldığında asıl müzakerelerin yılın başlarında başlamasını beklediğini gösterdiğini ancak Ursula Plassnik’in, Avusturya’nın Dönem Başkanlığı’nda bu müzakerelerin başlamayabileceği sinyalini verdiğini belirtti.

The Times’ın haberinde, yakın tarih açısından da Avusturya’nın görevinin hiç de kolay olmadığı zira Almanya ve Fransa’nın ardından Avrupa’nın en büyük üçüncü Türk nüfusuna sahip olan Avusturya’nın geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye ile müzakerelere başlamak isteyen Avrupa’nın planlarını bozma noktasına geldiği belirtildi. Avusturya’nın Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık önerdiğini hatırlatan gazete, bu çıkışın ‘AB sınırlarında büyük, ekonomik açından az gelişmiş ve Müslüman bir ülkeye duyulan karşıtlığı’ gözler önüne serdiği yorumunu yaptı.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını devralan Avusturya, başkanlıkları döneminde Türkiye ile asıl müzakerelere başlamayabilecekleri sinyalini verdi.

Başbakan Schüssel’in demeci hatırlatıldı

Avusturya Başbakanı Schüssel, Hırvatistan ve Makedonya’nın da üye olacaklarını belirtirken Türkiye’nin katılımının belirsiz olduğunu geçtiğimiz günlerde ifade etti. Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik de, Avusturya’nın Başkanlığı döneminde Türkiye ile asıl müzakerelere başlanmayabileceğini belirtti. 1 Ocak itibariyle Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını İngiltere’den resmen devralan Avusturya’dan Başbakan Wolfgang Schüssel’in aracılığıyla Türkiye açısından pek iç açıcı olmayan mesajlar geldi. Wolfgang Schüssel, International Herald Tribune gazetesinde yer alan söyleşide AB’nin genişlemesi konusunu değerlendirirken Türkiye’nin hiçbir zaman AB üyesi olmayabileceği mesajını verdi.

——————————————————————————–

Terbiyesiz Rum serbest

KKTC’DE askeri mahkeme, geçen cumartesi tutuklanan Avrupa Parlamentosu Rum Milletvekili Marios Matsakis’in serbest bırakılmasına karar verdi. Hakim Ahmet Kalkan, KKTC’de Avrupa Parlamentosu’nun ve Avrupa Birliği’nin tanınmadığını belirten bir yasanın olmadığını hatırlatarak, AP’nin 10. paragrafının AB müktesebatını KKTC’de askıya aldığını belirtti. Hakim Kalkan, Avrupa Parlamentosu milletvekilinin dokunulmazlığının milliyetine bakmaksızın KKTC’de de geçerli olduğunu söyledi. Kalkan, Matsakis’in AP Milletvekilliği görev süresinin sonuna kadar davanın askıya alınmasına, hakkında herhangi bir kovuşturma yapılmamasına ve derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

Hakim ayrıca, Atatürk’ün bir milletin bayrağına olan saygısına da atıfta bulunarak, Matksakis’e şunları söyledi: ‘Sayın Matsakis, Atatürk bir bayrağın bir milletin şerefi olduğunu, asla çiğnenmemesi gerektiğini, sizin küçük Asya dediğiniz bizim kurtuluş savaşımızda bütün dünyaya göstermiştir. Eğer Avupa Parlamentosu parlamenteri olarak Kıbrıs’ta barışa katkıda bulunmak istiyorsanız, Kıbrıs Türk halkının kutsal değerlerine saygı göstermelisiniz.’ Bu arada Matsakis askeri mahkemeden çıkarken, bir grup, ‘Bayrağa uzanan eller kırılsın’, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ şeklinde slogan attı. Küçük bir grup da Türk bayrağıyla gösteri yaptı. Matsakis, sivil mahkemede de 50 bin YTL kefaletle serbest bırakıldı.

Yorumlar kapatıldı.