İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Düşünce özgürlüğü 46 yil hapiste!

Kezban Bülbül

Mazlum-Der’in 2005 yılı insan hakları ihlali raporuna göre, geçtiğimiz yıl ‘düşünce’ 82 kez yargılandı ve 46 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Din özgürlüğünde ise yıl boyunca ihlaller yaşandı

2005’in geride kalmasıyla insan hakları örgütleri bu yıla ait ihlal değerlendirmelerini birer birer açıklıyor. Mazlum-Der’in 2005 değerlendirme raporunda, düşünce özgürlüğü alanında yaşanan ihlallerin, AB sürecinde gerçekleşen bir çok düzenlemeye rağmen ifade özgürlüğünün sadece dış dinamiklerle güvence altına alınamayacağını gösterdiği kaydedildi. Mazlum-Der’in 2005 yılı bilançosuna göre, geçtiğimiz yıl düşünce özgürlüğü alanında 82 olayda 4 bin 271 yıl 11 ay hapis cezası istendi ve 46 yıl hapis cezası verildi.

Raporda, ifade özgürlüğü kısıtlamalarıyla ilgili şu olaylar örnek olarak gösterildi: Osmanlı Ermenileri konferansı, AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrand Dink ve Orhan Pamuk hakkında dava açıldı. Prof. Mustafa Erdoğan hakkında Star Gazetesi’nde yayınlanan röportajı nedeniyle Anayasa Mahkemesi üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı. İnsan Hakları Danışma Kurulu adına hazırladıkları azınlıklar konulu rapor nedeniyle Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Baskın Oran yargılandı.

AĞIZ AÇTIRAN SORUŞTURMA

Malatya’da Nevruz gösterilerine katılan kişilerden 14’ü hakkında fotoğraflarda ağızları açık olduğu için yasadışı slogan atıldığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Hanefi Avcı’nın bir dergideki röportajında “çeteler içindeki devlet görevlileri” ifadesi Emniyet Teşkilatı içinde yayınlanan birçok derginin yayınının durdurulmasına neden oldu. 78’liler girişiminin “12 Eylül darbecileri yargılansın” mitingine İstanbul Valiliği’nce izin verilmedi. Bildiri dağıttıkları için Hizbuttahrir üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklamalarda “terör örgütü” isnadı ile soruşturma açıldı.

2005 ihlal bilançosu

Faili meçhul cinayet, şüpheli ölüm: 170 olay, 203 ölü

Töre cinayeti: 8 olay 12 ölü

Çatışma: 94 olay, 336 ölü

Din özgürlüğü ihlali: 41 olay

Okulda şiddet: 13 olay

Okuldan atma: 22 öğrenci

Okuldan uzaklaştırma: 183

Okulda soruşturma: 847

Örgütlenme ihlali: 238 olay

Sığınma ihlali: 51 olay

İnsan ticareti: 1832 kişi

Düşünce özgürlüğü, istenen ceza: 4271 yıl, 11 ay hapis, 105 bin YTL para

Düşünce özgürlüğü, verilen ceza: 46 yıl, 10 ay hapis, 222.521 YTL para cezası

Gazeteci ve yayın organlarına yönelik baskı: 62 olay

Yasağı protesto etmek yasak

Mazlum-Der’in raporunda 2005 yılında başta başörtüsü olmak üzere dini özgürlükler konusunda kısıtlamaların devam ettiği belirtilerek, şu örnek olaylar sıralandı:

Mardin Kabala’da kadrolu din görevlisi, aralarında çocukların da bulunuğu 30 kişi ile birlikte izinsiz dini eğitim gerekçesiyle baskın düzenlenerek gözaltına alındı.

Aksiyon dergisi muhabiri Tuba Özden ve Yeni Asya muhabiri Naciye Kaynak üniversite kampüslerindeki toplantılara başörtülü oldukları için alınmadı.

İstanbul ve Süleyman Demirel Üniversitelerinde başörtülü fotoğrafların bulunduğu yıllıklar toplatıldı.

Sütçü İmam Üniversitesi’nde peruk takan öğrenciye uzaklaştırma cezası verildi.

Tokat GAP Üniversitesi’nde “Misyonerlik Konferansı”na başörtülü kadınlar alınmadı.

Başörtüsü yasağını protesto için Avrasya Maratonu’nda önlerine harflerle yazı yazan Mazlum-Der üyeleri gözaltına alındı.

Yorumlar kapatıldı.