İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´ya 2 milyar euroluk işgal tazminatı davası

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), (DHA)

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde avukat Maruf Kaymaz, 2 öğretmen müvekkili adına, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Hatay ve İskenderun’un işgali sırasında yeraltı ve yerüstü kaynaklarını sömürdüğü iddiasıyla Fransa aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 2 milyar euroluk maddi ve manevi tazminat talebiyle açtığı dava dilekçesinin kabul edildiğini açıkladı.


Avukat Maruf Kaymaz, İskenderun’da oturan tarih öğretmeni Osman Özay ile edebiyat öğretmeni Yavuz Menderes Canbolat adına AİHM’de açtığı 1 milyarı manevi 1 milyarı ise maddi olmak üzere 2 milyar euroluk tazminat davası dilekçesinin usulen kabul edildiğine dair yazının kendisine ulaştığını söyledi.

Davayla ilgili delilleri önümüzdeki günlerde AİHM’e göndereceklerini de kaydeten avukat Kaymaz ile birlikte açıklama yapan Osman Özay, Hatay’ın işgali sırasında Fransa’nın yer altı ve yer üstü kaynakları sömürüp, bunu yaklaşık 20 yıl kendi menfaatine kullandığını, bu nedenle bölge halkının ekonomik olarak gelişemediğini savundu.

Osman Özay, bu nedenle Fransa’dan 2 milyar euroluk tazminat istediklerini belirterek, “Fransız işgali, insan hakları, barış, kardeşlik, eşitlik gibi ilkelerle bağdaşmamaktadır. 40 asırlık Türk yurdunun işgalinin bir bedeli olmalı diye düşünüyorum. AİHM’in hassas olacağına inanıyor, hukuki davamızın gerçekte şahsi olmadığını belirtmek istiyorum” dedi.

DAHA ÖNCE DE AÇTIĞI BENZER DAVALAR KABUL EDİLMİŞTİ

Avukat Maruf Kaymaz, daha önce de ismini açıklamadığı bir işadamı adına Çanakkale Savaşları’nda ‘insanlık değerlerini hiçe saydıkları ve Türkiye’nin gelişmesini engelledikleri’ gerekçesiyle İngiltere ile Fransa hakkında AİHM’de 1 milyar dolarlık maddi ve manevi tazminat davası açmıştı.

Kaymaz, yine ismini açıklamadığı bir başka müvekkili adına sera etkisinin azaltılarak, küresel iklim değişikliklerinin ve doğal dengenin korunmasını amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Kyoto Protokolü’ne imza atmayarak tüm canlıların hayatını tehdit ettiğini ileri sürdüğü ABD ve Avustralya aleyhine 100 milyon dolarlık tazminat davası, ayrıca ABD’nin Irak’a açtığı savaş sırasında Türkiye’nin de savaşa girmesinden korkan, yine ismini açıklamadığı işadamı müvekkilinin Rus asıllı eşinin psikolojik bunalıma girip, çocuğuyla birlikte Rusya’ya kaçması nedeniyle ABD ve İngiltere aleyhine 1 milyar dolar manevi tazminat davası açmıştı.

Kaymaz’ın açtığı bu davalar da AİHM’de kabul edildi, ancak henüz karara bağlanmadı.

Yorumlar kapatıldı.