İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu defa Avrupa’nın Nobeli’ne aday olacak

Hakkında açılan davadan dolayı bir anda dünyanın gündemine oturan Yazar Orhan Pamuk’a, “Avrupa’nın Nobel’i” olarak bilinen ‘Sakharov Barış Ödülü’ verilmesi için hazırlık yapıldığı iddia edildi.

Avrupa’nın en prestijli ödülü kabul edilen Sakharov, 15 yıldan beri Avrupa Parlamentosu tarafından ırkçılıkla mücadele edenlere veriliyor. 50 bin euroluk bu ödülü 1995 yılında kapatılan DEP eski milletvekili Leyla Zana almıştı.

MANDELA’YA VERİLMİŞTİ

Dağılan Sovyetler Birliği rejimini eleştiren fizikçi Andrei Sakharov’un adını taşıyan ödül ilk kez 1988 yılında, ırkçılık karşıtı Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’ya verildi. Aynı ödülü 2003 yılında BM Genel Sekreteri Kofi Annan almıştı.

Bu arada İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, Orhan Pamuk’un ‘İstanbul’ adlı romanını, yılın en iyi 5 kitabından biri olarak gösterdi. Boyd Tonkin imzalı yazıda, Pamuk için ‘dünyada yaşayan en büyük yazarlardan biri’ tanımlaması yapıldı. Independent gazetesine göre en iyi 5 kitap şöyle: ‘Arthur & George’ (Julian Barnes), ‘Divided Kingdom’ (Rupert Thomson), ‘Beyond Black’ (Hilary Mantel), ‘Rough Crossings’ (Simon Scharma), ‘İstanbul’ (Orhan Pamuk).

Emin VAROL / PARİS

Yorumlar kapatıldı.