İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane konusunda Türkiye’ye baskı var

CHP’nin dış ilişkilerdeki tecrübeli ismi Öymen, Yunanistan ile ilişkilerde hükümeti topa tuttu: Yunan, siyasi nüfuzunu yaymaya çalışıyor. Batı Trakya’daki Türkler perişan, iktidar ise suskun

——————————————————————————–

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Patrikhane’nin devlet içinde devlet gibi görülmesi veya kendisini öyle görmesinin son derece yanlış olacağını belirtti. Öymen, yaptığı yazılı açıklamada, Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye’de görev yapacak kuruluşların ve Türk yasalarına göre hareket etmesi gerekenlerin Türk Devleti’nin politikasını göz ardı edemeyeceklerini ifade eden Öymen, “Patrikhanenin devlet içinde devlet gibi görülmesi veya kendisini öyle görmesi son derece yanlış olur” dedi.

Yunanistan laik değil

Öymen, Yunanistan’ın Patrikhane meselesini öteden beri ön plana çıkardığını kaydederek, “Çünkü Yunanistan’da laiklik yok. Yunanistan bir din devletidir. Devletin resmi dini Ortodoks’luk. Yunanistan bu yolla Ortodoks âleminin Yunanistan’ın siyasi nüfusunu yaymasını öngörüyor. Bunun için çalışılıyor. Patrikhane etrafında Türkiye’ye karşı bir dış baskı oluşturulmak isteniliyor” dedi.

Hükümetin “her konuda olduğu gibi” bu konuda da AB’den baskı, dayatma geldiğinde hemen kabul etmeye hazır bir izlenim verdiğini savunan Öymen, şöyle devam etti:

“Mesela Patrikhane’nin isteklerinden biri olan Heybeliada Ruhban okullarının açılması gündeme geldiğinde Milli Eğitim Bakanı çıkıyor (bana kalsa yarın hemen açarım) diyor. Çünkü geçmişini bilmiyor. Batı Trakya’daki Türkler’in dini konularda ne büyük baskılar altında olduklarını bilmiyor. Onların kendi işçilerini bile yasalara aykırı olarak seçme hakkından mahrum bırakıldığını bilmiyor.”

Batı Trakya’daki İskeçe’de Yenice Bucağı’nda Osmanlılar’dan kalma iki cami olduğunu, bir tanesinin çalıştığını, diğerinin ise yıkık, dökük, perişan durumda olduğunu ve tamirine izin verilmediğini ifade eden Öymen, “Hangi devirde yaşıyoruz? Bunlar hiç gündeme getirilmiyor” dedi.

Onur Öymen, Batı Trakya’daki çocukların eğitimlerinin perişan olduğunu, öğretmenleri olmadığını, Türkiye’den gönderilen öğretmenlerin sayısının 15’le kısıtlandığını kaydetti. Öymen şunları söyledi: Buna benzer o kadar çok sorun varken Yunanistan Türkiye’yle dostluk havası içinde gözüküyor. Bizim hükümetimiz de bu dostluğa toz kondurmuyor. Ama, Selanik’te sözde Pontus soykırımı iddiasıyla bir anıt dikiliyor. Hükümetin buna tepkisi nedir? Hiçbir tepkisini görmüyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.