İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yargıtay’dan Pamuk için emsal karar

Yargıtay, 1 Haziran 2005’ten önce, eski TCK’nin 159. maddesine aykırılıktan açılacak davaların izne tabi olduğuna karar verdi.

NTV

Güncelleme: 17:10 TSİ 27 Aralık 2005 Salı

ANKARA – Yazar Orhan Pamuk hakkında TCK’nin 159. maddesine muhalefetten açılan davada da suç tarihi 1 Haziran 2005’ten önce olduğu için Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Pamuk’un yargılanması için Adalet Bakanlığı’ndan izin istemişti. Yargıtay’ın bu konuda verdiği karar, Adalet Bakanlığı’nın Pamuk ile ilgili vereceği karara örnek teşkil edebilecek.

Akhisar Asliye Ceza Mahkemesi, bir kişi hakkında, eski TCK’nin, “Türklüğe hakareti” de içeren 159. maddesinden açılan bir davada, suçun 1 Haziran 2005’ten önce işlendiği gerekçesiyle yargılamayı durdurdu.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, 1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren yeni TCK’ye göre, bu tür suçlarda izne gerek olmadığını ileri sürerek, Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararının yazılı emir yoluyla bozulmasını istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Adalet Bakanlığı’nın istemini karara bağladı. Daire, söz konusu yerel mahkeme kararının bozulması istemini, oybirliğiyle reddetti.

9. Ceza Dairesi, suç 1 Haziran 2005’ten önce işlenmiş ise eski TCK’nin 159. maddesine göre açılacak davalarda, yine aynı yasanın 160. maddesinin ikinci fıkrasının Adalet Bakanlığı’nın iznini öngördüğünü vurguladı. Daire, bu kuralın maddi hukuk kuralı olduğuna, usul hukukunu ilgilendirmediğine işaret etti.

Daire, eski TCK’nin 160. maddesinin ikinci fıkrasındaki izin şartının sanığın lehine ve dava şartı olduğuna da dikkati çekti.

PAMUK DOSYASI

Yazar Orhan Pamuk hakkında TCK’nin 159. maddesine muhalefetten açılan davada da suç tarihi 1 Haziran 2005’ten önce olduğu için Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Pamuk’un yargılanması için Adalet Bakanlığı’ndan izin istemişti. Adalet Bakanlığı, bu konuya ilişkin incelemesini halen sürdürüyor.

Dosya, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gitmediği için son yapılan duruşmada yargılama durdurulmuş ve duruşma 7 Şubat 2006’ya ertelenmişti.

Yargıtay’ın bu konuda verdiği karar, Adalet Bakanlığı’nın Pamuk ile ilgili vereceği karara örnek teşkil edebilecek.

ADALET BAKANLIĞI’NIN İZNİNE GEREK YOK

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Orhan Pamuk davası ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’ndan izin alınmasının gerekli olduğunu bildirdi. Pamuk hakkındaki “Türklüğe hakaretten dava açan” Avukat Kemal Kerinçsiz, Pamuk’un suçu yurtdışında işlediği için Adalet Bakanlığı’nın iznine gerek olmadığı gerekçesi ile Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Yorumlar kapatıldı.