İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özel Kürtçe yayınlar haftaya başlıyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesine yönelik çalışmaların belli bir düzeye getirildiğini, belgelerini tamamlayan yayın kuruluşlarına Ocak ayından itibaren gerekli iznin verileceğini bildirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, kurul üyeleriyle birlikte RTÜK Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, 2005 yılını değerlendirdi ve 2006 yılına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Akman, AB uyum çalışmaları kapsamında tarama sürecinin devam ettiğini, bu sürecin gereği olarak yayıncılık mevzuatında da gerekli düzenlemelerin bir bölümünün yapıldığını, önümüzdeki günlerde de yeni düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesinin kurulun gündemindeki konulardan biri olduğunu belirten Akman, “Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesine yönelik çalışmalar belli bir düzeye getirilmiştir. Ancak başvuran yayın kuruluşlarının bazı eksiklikleri bulunmaktadır. İki kez kendilerine yazıyla eksikliklerini tamamlamaları bildirilmesine karşılık henüz eksikler tamamlanmamıştır. Bölge müdürlüklerimizin alt yapıları da hazırlanarak, Ocak ayından itibaren evrağını tamamlayan yayın kuruluşlarına gerekli yayın izni verilecektir” diye konuştu.

FREKANS TAHSİSİ VE DİJİTAL YAYIN

RTÜK’ün kuruluşundan bu yana çeşitli nedenlerle çözülemeyen sorunların başında yayıncıların karasal frekansları bedelsiz kullanımı ve bu alandaki belirsizliklerin geldiğini kaydeden Akman, şöyle konuştu: “2006 yılı başından itibaren halihazırda karasal frekans kullanan radyo ve televizyonlardan yıllık frekans kullanım bedeli alınması, kullanılan vericilerin güç ve teknik özellikleri bakımından standart hale getirilmesi ve Telekomünikasyon Kurumu bünyesindeki Spektrum İzleme Sisteminin radyo ve televizyon frekanslarının denetimi için RTÜK kullanımına açılması planlanmaktadır. Ayrıca Haberleşme Yüksek Kurulu toplantısında televizyon yayın teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak mevcut frekansların daha etkin ve verimli kullanımını teminen dijital yayına geçiş için frekans karmaşasının yaşandığı Ankara, İstanbul ve İzmir illeri öncelikli olmak üzere TRT ve özel yayıncıların birlikte deneme yayınlarına başlaması da karara bağlanmıştır. Ankara ve İstanbul’da toplam 4 vericiden 2006 Ocak ayı sonlarından itibaren dijital deneme yayınlarına başlanması konusunda çalışmalar son safhaya getirilmiştir.”

Akman, yayınların denetlenmesi konusunda ise denetim sisteminin gerek kullanılan teknoloji gerekse işleyiş olarak yeterli olmadığına dikkati çekti. Bu sorunun çözümü amacıyla sayısal kayıt arşiv ve analiz sisteminin kurulması için çalışmalara başlandığını bildiren Akman, data hatları aracılığıyla merkeze uydu üzerinden ulaşmayan radyo televizyon yayınlarının iletimi ve tüm yayınların kurulacak bir arşiv sistemine kaydedilmesinin planlandığını anlattı.

RTÜK Başkanı Zahit Akman, TRT ile özel kanalların ortak bir şirket kuracağını, bu şirketle kırsal bölgelerde özel ulusal kanalların rahatlıkla izlenebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Gürbüz’ün üyeliği ile ilgili şartların tam olmadığına yönelik bir yazı gönderdiğine işaret eden Akman, konunun TBMM’ye intikal ettiğini belirtti. Akman, TRT Genel Müdürlüğü için sürecin yeniden başlatılabileceğini de bildirdi.

Zahit Akman RTÜK’te düzenlediği basın toplantısında Üst Kurul’un son altı ayını değerlendirdi. Yönetimde bulundukları altı aylık süre içinde 37 toplantı yaptıklarını ve 620 karar aldıklarına değinen Akman, bu kararların yüzde 98’inin oybirliği ile alındığına işaret etti.

Akman, Türkiye’de yaklaşık 1500 özel radyo ve televizyon bulunduğuna dikkat çekerek, 2006 yılının ilk ayından itibaren artık bu kuruluşlardan frekans kullanım bedeli alacaklarını bildirdi.

TRT VE ÖZEL KANALLAR ORTAK ŞİRKET KURUYOR

Özellikle kırsal bölgelerde ulusal yayınların rahatlıkla izlenmediğini, bu nedenle vatandaşların çanak antene yöneldiğini anlatan Akman, çanak antenlere evlere irticai, misyoner, bölücü ve pornografik yayınların da sızdığını belirtti. Akman, özellikle kırsal bölgelerde bu yayınların etkisinin daha fazla olduğunu belirterek, buna önlem olarak TRT ve özel kanalların birleşerek bir şirket kuracağını ve kendi vericilerini kullanacakları bir çalışma ile artık yayınlarının o bölgelerde daha kaliteli biçimde izlenebilmesinin sağlanacağını söyledi.Akman, ocak ayından itibaren özel kanalların dijital yayına geçeceğini de ifade ederek bunu da yine TRT ile işbirliği yaprak, TRT’nin Çamlıca vericilerinden test yayına başlanacağını kaydetti.

YAYINLARIN DENETİMİ İÇİN TÜBİTAK İLE İŞBİRLİĞİ

Özellikle yerel kanalların denetiminde önemli sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Akman, önümüzdeki günlerde TÜBİTAK ile bir protokol imzalayacaklarını ve tüm yayınların merkeze ulaşmasını sağlamayı amaçladıklarını bildirdi. Akman, böylece denetim konusunda ortaya çıkan adaletsizliklerin giderileceğini ifade etti.Alo RTÜK şikayet hattının denetimlerde önemli bir rol üstlendiğini anlatan Akman, bu nedenle Türk Telekom ile de görüşmeler yaptıklarını ve artık bu hattı arayan vatandaşların ücret ödememesi için çalışma yürüttüklerine değindi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akman, RTÜK üyesi Özer Gürbüz’ün geçirdiği bir ameliyat nedeniyle 1 aylık raporu bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Gürbüz’ün üyeliği ile ilgili şartların tam olmadığına yönelik bir yazı gönderdiğine işaret eden Akman, konunun TBMM’ye intikal ettiğini söyledi. Akman, TRT Genel Müdürlüğü için sürecin yeniden başlatılabileceğini de bildirdi.

Akman, sponsorluğun reklam geliri olmadığını bu nedenle eğitime katkı payı alınmasının yanlış olacağına karar verdiklerini belirtti. Akman, Roj TV’nin yayınlarıyla ilgili izlemelerin ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.